Midway (2019)

Roland Emmerich op oorlogspad. Ditmaal niet tegen buitenaardsen, maar gewoon Japanners.
play

5,7 details

  • 138 Min
  • Actie
  • Drama
  • Historisch
  • Oorlog
  • Verenigde Staten
  • China
138 Min Verenigde Staten

De Amerikaanse marine weet zich te herstellen nadat de Japanners in december 1941 dachten de Amerikaanse vloot in Pearl Harbor geheel tot zinken te hebben gebracht. Met hun overgebleven vliegdekschepen gaan de troepen in juni 1942 opnieuw de keiharde strijd aan, dit keer om het strategische eiland Midway in de Stille Oceaan. Door middel van spionage en gewaagde oorlogstactieken weten de Amerikanen - die sterk in de minderheid waren - met de slag om Midway het tij van de oorlog te keren.

Regie
Roland Emmerich
Cast
Woody Harrelson, Luke Evans, Patrick Wilson, Aaron Eckhart, Dennis Quaid, Ed Skrein, Mandy Moore, Tadanobu Asano, Mark Rolston, Alexander Ludwig, Nick Jonas, David Hewlett, Jake Weber, Darren Criss, Brennan Brown, Keean Johnson, Luke Kleintank.
Budget
$ 100.000.000
Release
24.10.2019
Release NL
07.11.2019

Filmtotaal Recensie

Regie: Roland Emmerich | Cast: Ed Skrein (Lieutenant Richard 'Dick' Best), Patrick Wilson (Edwin Layton), Luke Evans (Lieutenant Commander Wade McClusky), Woody Harrelson (Admiral Chester Nimitz), Dennis Quaid (Vice Admiral William 'Bull' Halsey), e.a.| Speelduur: 138 minuten | Jaar: 2019

In zowel Tora! Tora! Tora! als Pearl Harbor stelt de Japanse admiraal Isoroku Yamamoto dat de Japanners met hun aanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor geen overwinning hebben geboekt, maar slechts een slapende reus hebben wakker gemaakt. Ook in Midway duikt dit (volkomen uit de duim gezogen) citaat op, waarna zich een periode aandient waarin we deze Amerikaanse reus met de nodige moeite wakker zien worden. Want wie denkt dat de Verenigde Staten na de Pearl Harbor-aanval gelijk terugsloeg, vergeet waarschijnlijk hoe vernietigend die aanval eigenlijk was. De Amerikaanse strijdkrachten in de Stille Oceaan waren dusdanig gedecimeerd dat ze in de maanden die volgden nauwelijks een kans hadden de oprukkende Japanners te stoppen. Japanse invasies van Hawaii en zelfs de Amerikaanse westkust leken onvermijdelijk. Zo ver is het echter nooit gekomen, omdat de Amerikanen het tij wisten te keren in de slag bij Midway.

Midway is in zekere zin het moment waarop de Verenigde Staten de oorlog begonnen te winnen. De openingstekst van Midway maakt al melding van een bepalende dag in de strijd om Stille Oceaan, maar het duurt nog een flinke tijd voor die aanvangt. Sterker nog, zelfs het eiland Midway komt pas halverwege voor het eerst in beeld. Daarmee doet de film nogal denken aan Pearl Harbor, waarin het ook nogal lang wachten was op het oorlogsspektakel waarvoor juist iedereen zijn kaartje had gekocht. Midway maakt het zich qua tempo sowieso niet makkelijk door in de openingsfase nog even snel de Pearl Harbor-aanval af te draaien, terwijl de film prima had kunnen beginnen met de nasleep daarvan. Het heeft er sowieso alle schijn van dat het budget weinig ruimte bood voor deze scène, aangezien de CGI nogal ondermaats is. Dat lijkt weinig goeds te beloven voor de latere oorlogsactie.

videotrailers & clips

alle artikelen (7)

Midway Nieuwsberichten

Laatste reacties

GiLuX

"...Enorm goede film waarin woody harrelson van begin tot eind de show steelt! (alle 34 seconden dat hij......"

Filmfan2

"...Beetje veel van hetzelfde en jammer dat het historische aspect er niet helemaal uitkomt. Het accent......"

Paulusie

"...Indrukwekkemde film waar de hele zaal stil van was. Het hele verhaal waar deze slag uit voortkwam wo......"