Benedetta

Benedetta (2021)

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Benedetta is een nieuw biografisch drama geregisseerd en deels geschreven door Paul Verhoeven, de regisseur van Zwartboek en RoboCop.
De film speelt zich af aan het eind van de zeventiende eeuw, waar Benedetta Carlini (Virginie Efira) al vanaf een jonge leeftijd in het klooster van Pescia leeft. Hier zegt ze religieuze visioenen te zien dat na enige twijfel door de rest van de nonnen geloofd wordt. Zo krijgt ze meer invloed in het klooster en probeert ze te helpen tegen de pest die zich in het land verspreidt. Benedetta houdt wel verborgen dat ze naast haar religieuze visioenen ook erotische visioenen ziet. Ze deelt dit alleen met het meisje Bartolomea (Daphne Patakia), die ze het klooster in geholpen heeft en samen proberen ze deze visioenen te verklaren zonder dat de rest van het klooster hiervan mag weten.
Paul Verhoeven is bekend om het als regisseur niet veilig te spelen en gewoon in zijn films naar voren te brengen wat hij denkt nodig te zijn. Zo kreeg deze film al veel kritiek vanuit religieuze hoeken, maar Verhoeven gebruikt als tegenargument dat hij de film heeft gebaseerd op ware feiten uit de geschiedenis. Deze feiten zijn grotendeels alleen afkomstig van twee personen, dus aan de geloofwaardigheid van hun verhaal kan getwijfeld worden.
Voor Atheïstische mensen kan deze film door bepaalde elementen die gebeuren meer over komen als een fantasie film, die alleen wat inspeelt op de geschiedenis van het geloof en hoe dit soms als machtsmisbruik werd ingezet.
Gelovige mensen kunnen deze film wel kijken, maar moeten dan kunnen accepteren dat een non een seksuele geaardheid had, die wat inging tegen religieuze regels. Dit wordt met een paar scenes in beeld gebracht, maar doet dit op een respectvolle manier. De scenes zijn niet zo heftig als ze bijvoorbeeld in de film Requim for a Dream waren.
Naast het religieuze aspect wat voor sommigen moeilijk aanvaardbaar kan zijn, komt de relatie tussen Benedetta en Bartolomea wat apart over. De twee lijken meer een soort knipperlichtrelatie te hebben, waardoor het niet altijd even sterk of geloofwaardig is. De relatie wordt door de een gestart en gestopt tot de ander weer het initiatief neemt om de relatie op te pakken.
De filmset en kleding helpen verder met het passend overbrengen van het verhaal qua tijd en locatie. Door het aparte script kan de filmcast soms wat lastig te volgen zijn. Virginie Efira en Daphne Patakia komen wel geloofwaardig over als twee geliefden, maar door hun verschillende kijk op het geloof wordt het ze soms lastig gemaakt en komen ze voor moeilijke beslissingen te staan. De rest van de cast spelen hun rollen op een passende manier. Sommigen komen dankzij het script wat vreemd over door de beslissingen die hun personages maken in de film.