nu in de bioscoop

Firestarter (2022)

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Firestarter is een remake van de gelijknamige film uit 1984 die is gebaseerd op het boek geschreven door Stephen King. Deze remake is geregisseerd door Keith Thomas. Dit is na The Vigil pas de tweede film die hij heeft geregisseerd.
De film gaat over het jonge meisje Charlie McGee (Ryan Kiera Armstrong), die een pyrokinetische gaven heeft om vuur te maken en beheersen. Charlie haar ouders hebben zelf ook hun eigen unieke gave, die ze hebben gekregen nadat er op hen geëxperimenteerd is tijdens hun tienerjaren door een mysterieuze overheidsorganisatie.
De organisatie zit nog steeds achter ze aan en hierom besluit Andy (Zac Efron) Charlie haar vader om samen met Charlie onder te duiken. Zo probeert hij haar uit de handen van de organisatie te houden en verder te trainen om haar vuurkrachten beter te kunnen beheersen. Zo hoopt hij dat ze zichzelf uiteindelijk zelfstandig tegen deze organisatie weet te verdedigen.
Met deze remake proberen ze het Firestarter verhaal in een modern jasje te verwerken. Naast dit idee lijken ze verder niet echt te weten wat ze verder met de remake moesten doen. Zo komt de film wat rommelig over. De originele film hield het simpel door over een jong meisje te gaan die haar vuurkrachten moest leren beheersen. Deze remake maakt het helaas onnodig groter door Charlie naast vuurkrachten ook andere bovennatuurlijke krachten te geven. Naast Charlie hebben andere personages ook speciale krachten, hierdoor verliest de film wat van zijn focus op het hoofdpersonage.
De film heeft verder een sloom tempo en is ook niet eng voor een horrorfilm. Naast dat het een remake is, komt de film ook wat voorspelbaar en cliché over. Door de duistere organisatie en meerder personages met speciale krachten komt de film over als minder uitgewerkte kopieën van tv-show afleveringen van Stranger Things of Fringe.
De visuele effecten zien er ook niet altijd even geloofwaardig uit. Vaak wordt het vuur in de film onduidelijk getoond. Kleine vlammen komen nog geloofwaardig over, maar wanneer het over grote vurige explosies gaat, valt wel duidelijk terug te zien dat dit vuur met CGI in de film is geplaatst. Het is vreemd dat ze dit in de 1984 film geloofwaardiger over wisten te brengen na alle evoluties die in de filmtechnieken zijn gebeurd de afgelopen jaren.
Een van de betere dingen aan de film is de passende soundtrack, die grotendeels door composer John Carpenter is gemaakt. Hij weet sinds zijn werk aan de eerste Halloween film altijd wel voor passende muziek te zorgen voorin horrorfilms. John Carpenter zou eerste ook de originele Firestarter film van 1984 hebben geregisseerd tot hij door de filmstudio vervangen werd.
Het acteerwerk wordt aardig gedaan door de filmcast, maar valt wel tegen vergeleken de film uit 1984. In die film speelde Drew Barrymore de rol van Charlie. Voor deze film heeft ze samengewerkt met regisseur Steven Spielberg, waardoor ze op jonge leeftijd al goed naar voren wist te komen als actrice. Ryan Kiera Armstrong is ook nog aan de beginnende kant van haar acteercarrière en heeft voor deze film meer kleine rollen gespeeld. Dit is een van haar eerste hoofdrollen in een film, maar vaak zet ze de rol nog wat herhaaldelijk neer. Samen met Zac Efron heeft ze wel een goede vader dochter relatie, maar deze is ook minder vergeleken hoe Drew Barrymore en David Keith dit in de originele film naar voren brachten. Kurtwood Smith speelt ook een kleine rol in deze film, maar door de korte tijd die hij krijgt, weet hij er niet veel bijzonders van te maken en verspilt hij eigen meer zijn tijd en talent met deze film.