Antlers

Antlers (2021)

Pray it desires not you.

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Antlers is een nieuwe horrorfilm geregisseerd en deels geschreven door Scott Cooper, de regisseur van Hostiles en Black Mass.
De film speelt zich af in een afgelegen stadje in Oregon en volgt lerares Julia Meadows (Keri Russell). Ze heeft een getraumatiseerde geschiedenis achter zich. Van haar leerling Lucas Weaver (Jeremy T. Thomas) vermoedt ze dat hij door eenzelfde situatie gaat. Samen met haar broer Paul (Jesse Plemons), de lokale sheriff probeert ze Lucas te helpen, maar hiervoor moeten ze zijn duistere geheimen zien te ontrafelen.
Scott Cooper probeert met deze film in te spelen op een interessant horrorconcept wat nog niet echt succesvol in een andere horrorfilm naar voren is gebracht. In andere films is dit concept meer in de achtergrond gebleven of slecht en ongeloofwaardig overgebracht. Met een Steven Spielberg stijl probeert hij met een langzame opbouw dit horrorconcept naar voren te brengen zonder het direct duidelijk in beeld te brengen. Dit kan de kijkers wel in twee verschillende groepen opsplitsen. De een blijft geïnteresseerd met de slome opbouw meegaan tot het einderesultaat, terwijl andere door de langdradige tijd kunnen afhaken en hun interesse verliezen in de film. Voor beide is het jammer dat hij het uiteindelijke einde van het horrorconcept wat afgerafeld lijkt te hebben, waardoor alle kijkers wat teleurgesteld de film kunnen verlaten. Als ze wat beter de details naar voren hadden gebracht, zou de film wat duidelijker en vermakelijker kunnen zijn geweest.
Gedurende de film weet hij een goede en passende sfeer aan te houden van een dramatisch duistere kant. Dit lukt door de film grotendeels duister, mistig en regenachtig over te brengen.
De effecten in de film komen voor het grootste gedeelte goed en geloofwaardig over door bepaalde dingen niet direct te tonen of meer in de schaduw te houden. Zo krijg je als kijker maar net mee waar de personages mee te maken hebben. Bij scenes die meer in het licht afspelen, valt wel terug te zien dat ze ook CGI hebben gebruikt om wezens over te brengen. Ze proberen de mechanische en digitale effecten wel te mixen, maar de duidelijkheid van de digitale effecten overschaduwen de film wel. Zo gaat de geloofwaardigheid soms wel wat verloren. Door gebruikt te maken van bebloede make-up decorstukken, proberen ze de belangstelling van de kijker niet te verliezen.
Het acteerwerk wordt door de hoofdrolspelers goed gedaan in de film. Keri Russel komt goed over als iemand met een duister verleden en andere met een gelijksoortig leven probeert te helpen. Jeremy T. Thomas komt voor een beginnende filmacteurs ook goed over als een jonge iemand die zijn duistere geheime goed verborgen probeert te houden en verder weinig mensen vertrouwd. Jesse Plemons komt ook goed over als helpende agent en weet voor lichte komedie te zorgen. Helaas begaan ze en vooral vele bij personages wel de horror clichés door bijvoorbeeld alleen dingen te gaan onderzoeken, zonder op versterking te wachten of door te geven wat ze gaan doen.