Brightburn (2019)

Imagine What He Could Become

Reviews (2)

hQuinn

Avatar

Voor iemand die niet gauw verrast wordt vormt Brightburn een van de uitzonderingen. Met zijn rustige opbouw, karakteruitdieping en het onderhuidse, dreigende gevoel naar de ontluiking van Brandon's ware aard weet hij de aandacht prima vast te houden en simultaan de spanning effectief op te bouwen.

De complexiteit en diversiteit van de verschillende relaties zijn met zorg uitgewerkt. Een belangrijk narratief is de sterke band tussen Banks en Dunn; een invulling die overtuigend neergezet wordt door beide acteurs. Je voelt je betrokken bij de karakters - wat niet onverdienstelijk is in een horrorprent.

Met de duistere kant gaat Yarovesky een paar stappen verder. De kills worden zeer expliciet in beeld gebracht. Bij sommigen trok zelfs ik, als vrijwel onbewogen kijker wat gore betreft, een grimas van walging.

Toch is het niet enkel de horror die deze film definieert. Brightburn kent schrijnende, dramatische momenten, herkenbare coming of age perikelen en bijbehorende keuzes. Dat Brandon geen normale, worstelende puber is, ontspoort in zijn aanpak en het gebruik van zijn krachten maken het juist zo bijzonder. Het treffende einde sluit het geheel ook perfect af.

Deze verdient na zijn Blu-ray release met recht een permanente plek in mijn collectie.

Mr.Movies

Avatar

Brightburn is een nieuwe horror film geregisseerd David Yarovesky, de regisseur van The Hive.

In de film leert Brandon Breyer (Jackson A. Dunn) dat er iets speciaals met hem is vergeleken andere kinderen. Zijn adoptieouders ontkennen dat er iets mis met hem is en zijn moeder vertelt hem dat hij gewoon speciaal is.
Ondanks de steun van zijn ouders besluit Brandon toch zelfstandig uit te zoeken wat er met hem aan de hand is. Zo ontdekt hij dat hij speciale krachten heeft, maar hij kiest er alleen voor om zijn krachten niet voor goede doeleinden te gebruiken.

Met deze film hebben ze op een creatieve manier een horror superhelden film gemaakt. Met de populariteit van superhelden films deze dagen is het wel leuk om weer eens een film te zien, die het bekende verhaal toch op een eigen manier weet neer te zetten. Zo komt deze film over als een oorsprong verhaal over Superman, maar dan wat als Superman slecht zou zijn in plaats van goed. Zo kan Brandon overkomen als het fictie personage Bizarro. Bizarro is namelijk een soort de tegenpool van Superman. Bizarro heeft dezelfde superkrachten als Superman, maar lijkt wel minder intelligent te zijn dan Superman.
Omdat het waarschijnlijk ook wel even zal gaan duren voordat er weer een nieuwe Superman film uit gaat komen, krijgen superhelden fans dankzij deze film toch weer de kans om een nieuwe soort Superman film te zien.

Met het horror aspect van deze film weten ze ook verschillende gruwelijke en wat enge scenes en momenten te creëren. Voor Superhelden fans kan dit wel even wennen zijn, maar als ze ook bekend zijn met het horror genre kunnen ze van beide genres genieten in deze film.

Het acteerwerk wordt ook goed gedaan in de film. Elizabeth Banks komt goed over als de pleegmoeder van Brandon, die ondanks dat ze weet dat hij verkeerde dingen doet met zijn krachten toch om hem blijft geven. Jackson A. Dunn zet ook goed acteerwerk neer en dat terwijl dit pas één van zijn echte grote hoofdrollen is in een film.