Cats (2019)

You will believe

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Cats is een verfilming van de gelijknamige musical. De film is geregisseerd deels geschreven en geproduceerd door Tom Hooper, de regisseur van Les Misérables en The Danish Girl.

In de film ontwaakt de kat genaamd Victoria (Francesca Hayward) tussen de katten stam de Jellicles katten. In de katten wereld wordt jaarlijks gekozen welke kat naar hemelse laag mag afreizen om aan een nieuw katten leven te beginnen. Victoria probeert kans te maken om gekozen te worden, zodat ze aan een nieuw leven kan beginnen, maar hiervoor moet ze het opnemen tegen vele andere katten.

Deze verfilming van een musical pakt niet zo goed uit voor Tom Hooper zoals het succes dat hij had met de verfilming van de musical Les Misérables. Bij Les Misérables had hij nog een verhaal met personages en een passende filmset om mee te werken. Met Cats heeft hij eigenlijk alleen een filmset waarop verschillende huishoudelijke objecten vergroot opstaan om te tonen hoe groots iets zoals een stoel of kast is voor een kat.
De film heef verder ook niet echt een verhaal behalve dat de katten allemaal proberen gekozen te worden om aan een nieuw katten leven te mogen beginnen. Als kijker krijg je te weinig informatie om te kunnen volgen hoe het verhaal van de film nu precies werkt.

Het enige waarvan valt te genieten zijn het zang en danswerk van de cast, maar om de muziek te horen kun je de muziek ook gewoon op YouTube opzoeken. Zo hoef je niet te proberen om het onduidelijke verhaal te volgen. Zo kun je de dansbewegingen niet zien, maar deze komen ook wat apart over. De gehele cast draagt een speciaal outfit om ze met speciale effecten op katten te laten lijken. Niet hun gehele lichamen zijn getransformeerd tot katten, want ze behouden wel gewoon hun menselijke handen en voeten. De gezichten van de acteurs lijken ook simpel met een soort Snapchat filter op hun lichamen te zijn geplaatst. De creaties van hoe de personages er in de film uitzien, kan zo soms eerder wat komisch of voor jongere kijkers wat eng overkomen.

Het zang dans en acteerwerk wordt verder wel goed gedaan door de cast, maar door het onduidelijke verhaal en het uiterlijk van hun personages zijn de meeste moeilijk serieus te nemen. De cast bestaat uit bekende acteurs als Judi Dench en Ian McKellen tot artiesten zoals Taylor Swift en Jason Derulo. Het beste acteerwerk wordt geleverd door Idris Elba. Hij speelt de schurk van het verhaal, die zijn concurrentie probeert uit te schakelen om zelf kans te maken om aan een nieuw katten leven te mogen beginnen. Ondanks het onduidelijke verhaal en zijn belachelijke katten uiterlijk probeert hij zijn rol toch om een serieuze passende manier neer te zetten in de film.