1917 (2019)

Time is the enemy.

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

1917 is een nieuw oorlogsdrama geregisseerd, deels geschreven en geproduceerd door Sam Mendes, de regisseur van American Beauty en Skyfall.

De film speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog waar de twee Britse soldaten Blake (Dean-Charles Chapman) en Schofield (George Mackay) op een belangrijke en gevaarlijke missie worden gestuurd. Ze moeten de Britse troepen bestaande uit 1600 soldaten, waaronder Blake zijn broer waarschuwen voordat ze ten aanval gaan en zo in een dodelijk vijandige val lopen. De twee moeten voor deze missie door zowel vriendelijke als vijandelijke loopgraven reizen, maar ook door het gevreesde niemandsland gevuld met oorlogsslachtoffers, schade en dodelijke boobytraps.

Regisseur Sam Mendes heeft samen met fotografie directeur Roger Deakins de film zo in beeld gebracht en bewerkt dat het overkomt alsof de film alleen in een lange scene is opgenomen. Deze manier van filmen werd ook gedaan door Alejandro G. Iñàrritu met zijn Oscar winnende film Birdman. De camera's filmen de gehele film rondom de personages. De verschillende camera's zijn voor het filmen zowel door de hand vastgehouden, op wagens of via ijzers stangen en draden geconcentreerd op de personages. Door deze manier van filmen, voelt het alsof je als kijker ook als derde soldaat aanwezig bent tijdens deze missie in de oorlog. Zo wil je als kijker ook rondkijken of je zelf geen gevaren zoals prikkeldraad, bom draden of mijnen ziet. Dit zorgt voor extra spanning en intense momenten, want net zoals de personages begeef je je in onbekend vijandig gebied. Je weet ook niet dat wanneer je andere op een verre afstand ziet, of ze vriendelijke of vijandige soldaten zijn. Door de manier dat ze deze film in elkaar hebben gezet, laten ze goed zien hoe erg een oorlog en de gevolgen hiervan zijn.

De filmlocatie en de attributen op de filmset helpen ook goed met het realistisch overbrengen van de film. Het niemandsland is namelijk gevuld met oorlogsslachtoffers, hun dieren, gebruikte ammunitie en verborgen boobytraps. Door de manier van filmen waren ze ook afhankelijk van het natuurlijk licht en weer. Hierom hadden ze meer tijd nodig bij het filmen, omdat ze bijvoorbeeld moesten wachten tot het zonlicht weg of op de juiste plaats was.

Het acteerwerk wordt goed gedaan door de twee hoofdrolspelers. Als kijker weet je niet al te veel van ze, maar toch geef je om ze en hun belangrijke missie en hoop je dat ze zelf niet in gevaar raken. Dean-Charles Chapman en George Mackay zijn verder ook nog niet zulke bekende acteurs, maar toch weten ze goed en passend acteerwerk te leveren in deze film. Grote acteurs zoals Benedict Cumberbatch, Mark Strong en Colin Firth spelen meer kleinere rollen in deze film, maar het zijn wel rollen van belang.