Gretel & Hansel

Gretel & Hansel (2020)

A grim fairy tale.

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Gretel & Hansel is een nieuwe horror fantasie film geregisseerd door Oz Perkins, de regisseur van February en I Am the Pretty Thing That Lives in the House.

De film speelt zich af in een ver sprookjesland waar de jonge Gretel (Sophia Lillis) samen met haar jonger broertje Hansel (Samuel Leakey) door hun moeder worden verstoten. De twee moeten nu zelf een manier zien te vinden om aan geld en eten te komen. Hun zoektocht naar werk leidt ze naar een donker bos waar ze een alleenstaand huis vinden gevuld met eten. Als ze proberen binnen te komen worden ze door de eigenaar van het huis genaamd Holda (Alice Krige) ontdekt, maar verrassend genoeg worden ze uitgenodigd om samen bij haar te blijven eten. In ruil voor hulp met huishouding en andere taken denken de twee bij Holda te kunnen blijven wonen en eten. Na enige tijd begint Gretel vragen te krijgen over Holda en gaat opzoek naar antwoorden. Zo leert ze over de duistere geschiedenis van Holda en begint zich nu af te vragen of het wel veilig is voor haar en haar broertje om langer bij Holda te blijven.

Met deze film proberen ze een meer duistere draai te geven aan het bekende sprookje van Hans en Grietje. Zo proberen ze de wendingen uit het bekende verhaal bij de kijker in twijfel te brengen, maar zonder succes. Als je het verhaal van Hans en Grietje kent weet je wel ongeveer wat er in de film gaat gebeuren. Ondanks de voorspelbare wendingen blijft de film bekend en zo langdradig overkomen. Bepaalde situaties zijn bijvoorbeeld zo aangepast met een slomer tempo, waardoor de spanning verloren gaat en sommige acties van heks Holda eerder als dom overkomen.

De plaats van het duister bos brengt wel een spannende en onzekere sfeer met zich mee, want de personages zien hier wat mysterieuze schaduwen. Helaas speelt de film zich vooral af in het huis van Holda, waar de scenes wat minder belicht zijn en je als kijker niet altijd even goed meekrijgt wat er allemaal in het huis gebeurt of bevind. Bij de scenes waar heks Holda haar magie gebruikt kun je wel terug zien dat haar magie en magische acties met CGI in de film zijn verwerkt.

Het acteerwerk wordt door de meeste aardig gedaan in de film. Sophia Lillis komt goed over als de echte hoofdrol van de film, want bij deze versie van Hans en Grietje proberen ze het verhaal vanuit Grietje haar oogpunt naar voren te brengen. In de horrorfilm It kwam ze wel wat beter naar voren, omdat ze in deze film samen met andere jonger acteurs de film wist te dragen. Alice Krige komt het beste naar voren in deze film als heks Holda, die een duistere mysterieuze sfeer meebrengt in haar scenes. Bij Samuel Leakey kun je wel terugzien dat hij een beginnende acteur is, want hij komt wel over alsof hij zijn tekst gewoon voorleest. Zijn personage wordt op een moment ook wat irritant, want hij vraagt gedurende de gehele film eigenlijk alleen maar vragen aan de andere personages. Vreemd genoeg hebben de acteurs die Gretel en Hansel spelen ook beide een ander accent, waardoor ze niet echt geloofwaardig overkomen als broer en zus.