Nightmare Alley

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Nightmare Alley is een nieuwe mysterie drama-thriller geregisseerd deels geschreven en geproduceerd door Guillermo del Toro, de regisseur van Hellboy en Pacific Rim.
De film gaat over de charmante, maar wat verloren Stanton Carlisle (Bradley Cooper). Hij komt zo onverwacht bij een kermis, waar hij als kermisklant eindigt. Tijdens het rondreizen met de kermis leert hij over de kermis trucs van andere kermisklanten. Het meest onder de indruk raakt hij van de helderziende Zeena (Toni Collette) en haar foefjes en wil deze zelf ook leren. Wanneer hij alle trucs van het waarzeggen en mentalisme onder de knie lijkt te hebben, begint hij met zijn eigen shows om mensen te manipuleren en op te lichten, om zo zelf geld te verdienen. Zo weet hij dure klanten te krijgen, die bereidt zijn hem goed te betalen. Toch moet hij nu wel extra oppassen niet ontmaskerd te worden als oplichter, want hij zit nu zonder de bescherming die de kermis hem bood.
Met deze film heeft Guillermo del Toro geprobeerd geen remake te maken van de gelijknamige film uit 1947 die beide gebaseerd zijn op hetzelfde boek. Del Toro heeft gebruik gemaakt van vele van zijn eigen decorstukken om de film zo op zijn eigen manier in beeld te brengen. Zo komen de kermisattracties waar de trucs van de verschillende kermisklanten worden op of mee worden uitgevoerd geloofwaardig over. Zo leer je later ook hoe alles achter de schermen te werk gaat.
Helaas hebben ze ervoor gekozen om de kermis op een gegeven moment te verlaten en de film meer over Stanton zijn eigen illusie act te laten gaan. Zo verandert de film meer in de show goochelaars ontmaskerd, waar het hoofdpersonage steeds op verschillende manieren mensen oplicht om aan geld te komen. Als kijker krijg je dan voor of na zijn oplichterij te zien hoe hij te werk is gegaan, om zijn truc succesvol uit te voeren. De film laat zo zien tot hoever oplichters bereidt te zijn te gaan om aan geld te komen. Sommige relaties tussen de personages in de film gaan soms wel wat te gehaast, waardoor ondanks alle andere geloofwaardig illusies deze relaties als wat minder aanvaardbaar over kunnen komen.
Guillermo del Toro weet de gehele film goed in beeld te brengen. Door sommige scenes langer in beeld te houden zie je meer de details van de filmsets waar de kermis trucs gebeuren. Zo krijg je als kijker goed mee hoe kermisklanten en mentalisten te werk gaan om hun illusies en trucjes zo geloofwaardig mogelijk laten lijken zodat het publiek alles blijft geloven. Zo leer je hoe gemakkelijk het kan zijn om in de maling genomen te worden. Verder komt de film door de mooie filmsets en passende kostuums van de castleden goed en geloofwaardig over.
Leonardo DiCaprio zou eerst de hoofdrol in deze film spelen, maar kon wegens zijn drukke agenda de rol uiteindelijk niet spelen. Bradley Cooper is daarom snel gecast als zijn vervanger en heeft de rol op een goede manier neer te zetten. De verdere filmcast bestaat ook uit goede en bekende acteurs. Door de grootte van de filmcast en de speeltijd van ongeveer twee en een half uur krijgt helaas niet iedere acteur evenveel tijd in de film. Willem Dafoe speelt goed iemand die nieuwe mensen over weet te halen om bij de kermis te komen werken als kermisklanten. Cate Blanchett speelt ook goed een therapeut die mensen op haar eigen manier helpt, maar of al haar acties nou zo zuiver zijn, blijft soms ook maar de vraag.