Blinded by the Light

Blinded by the Light (2019)

For Everyone Who Has Ever Wanted to Dream. You're Not Alone.

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Blinded by the Light is een nieuwe muzikale komedie drama geregisseerd en deels geschreven en geproduceerd door Gurinder Chadha, de regisseur van Bend it Like Beckham en What's Cooking.

De film speelt zich af in het jaar 1987 en gaat over de Britse tiener Javed (Viveik Kalra). Hij en zijn familie komen uit Pakistan en hierdoor groeit Javed op tijdens een racistische armoedige periode. Zo is Javed wat onzeker over zijn leven en wat hij ermee moet doen.
Wanneer Javed creatieve kanten van de wereld leert kennen dankzij het luisteren van de muziek en teksten van Bruce Springsteen begint hij ook met het schrijven van creatieve teksten die hij als gedichten uitwerkt. Javed zijn vader vindt dat Javed zijn tijd niet moet verspillen met zijn creatieve ideeën en teksten, want volgens hem kunnen mensen uit Pakistan op deze manier geen geld verdienen. Toch besluit Javed rebels tegen zijn vader in te gaan om zo zijn eigen pad in het leven te vinden. Zo doet hij mee met lessen van een creatieve klas waar hij medeleerlingen
ontmoet die eenzelfde creatieve passie hebben. Zo weet hij nieuwe vrienden te maken en zelfs een relatie te beginnen, maar zijn nieuwe manier van leven gaat in tegen de manier van leven die zijn vader liever bij zijn zoon terugziet. Javed gaat zo in tegen zijn eigen familie en cultuur en moet uiteindelijk kiezen wat hij liever met zijn leven wil gaan doen.

Deze film is geïnspireerd op het leven van journalist Sarfraz Manzoor en zijn passie voor de muziek van Bruce Springsteen. Dit valt goed terug te zien aan hoe het hoofdpersonage van deze film de muziek van Bruce Springsteen net zoals Sarfraz Manzoor ook gebruikt om zijn eigen passie en manier van leven vindt.
Regisseur Gurinder Chadha is verder ook bekend van films waarin het hoofdpersonage opgroeit en zijn eigen passie en manier van leven moet zien te vinden. Als je bekend bent met andere films die ze heeft geregisseerd kan deze film wel al wat bekend overkomen. De muziek van Bruce Springsteen dat is gebruikt onderscheidt deze film gelukkig wel weer vergeleken met haar andere films. Door het gebruik van de muziek in de films lijkt de film soms ook over te komen als een musical. Helemaal wanneer de personages beginnen mee te zingen en dansen met de muziek in de scenes. De film komt op dit gebied net als het hoofdpersonage wel wat onzeker over, want de ene keer zingen de personages direct mee met de muziek, terwijl ze en andere keer twijfelen en zo na wat regels weer stoppen met meezingen. De songteksten verschijnen ook in de film als Javed aan een lied denkt of zingt.
Naast het hoofdverhaal is de film helaas ook wat gevuld met extra verhaallijnen waarvan veel los lijken te staan van het hoofdverhaal en de film alleen onnodig langer maken. Zo proberen ze op het eind van de film ook het probleem van racisme naar voren te brengen. Dit wordt wat te laat gedaan, want het verhaal rond Javed lijkt namelijk afgelopen te zijn na hij zijn keuzes heeft gemaakt. Toch proberen ze hem weer in twijfel te brengen met deze extra gebeurtenissen.
Een ander probleem voor deze film is dat het ook veel lijkt op de film Yesterday van twee maanden gelden. Een film waar het hoofdpersonage ineens als enige op de wereld zich de nummers van de band The Beatles nog kan herinneren en deze later probeert te claimen om hiermee zelf door te brengen in de muziekwereld.

Het acteerwerk wordt goed gedaan door de cast. Omdat de meeste van de cast die de jongere tieners spelen nog onbekende en beginnende acteurs zijn, is het beste bijzonder dat ze deze film samen met de muziek van Bruce Springsteen goed lopend weten te houden. Bekendere castleden zoals bijvoorbeeld Hayley Atwell spelen meer kleinere rollen die Javed en de andere tieners proberen te helpen met het vinden van hun eigen pad in het leven.