The Last Duel (2021)

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

The Last Duel is een nieuw historisch actiedrama geregisseerd door Ridley Scott, de regisseur van Blade Runner en The Martian.
De film speelt zich in het 14e-eeuwse Frankrijk af waar sir Jean de Carrouges (Matt Damon) tijdens zijn ridder taken verraden lijkt te zijn door zijn oude vriend Jacques Le Gris (Adam Driver). Jean zijn vrouw Marguerite (Jodie Corner) beweert dat Le Gris haar heeft misbruikt. Als Jean Le Gris hiermee confronteert, ontkent hij alles. Jean en Marguerite moeten ieder zelf zien te bewijzen wat Le Gris gedaan heeft tegenover het gerechtshof. Uiteindelijk worden Jean en Le Gris gedwongen het tegen elkaar op te nemen in een duel met alleen de hulp van God om te bepalen wie de waarheid spreekt.
Het verhaal van de film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal waar Ben Afleck, Matt Damon en Nicole Holofcener samen het scenario voor hebben geschreven. Het verhaal wordt opgedeeld in drie hoofdstukken. Ieder hoofdstuk verteld ongeveer hetzelfde verhaal alleen dan vanuit een ander oogpunt. Zo brengt ieder hoofdstuk andere details van het verhaal naar voren. Als kijker word je zo in een positie gezet, waardoor het lijkt of je lid bent van de jury van het gerechtshof en zelf moet zien te bepalen wie de waarheid spreekt. Doordat ze het verhaal wat herhalen en je dezelfde scenes soms meerdere keren terugziet alleen elk dan overlappend vanuit een ander oogpunt kan het soms wat herhaaldelijk of langdradig overkomen.
Ridley Scott brengt de film op een mooie manier in beeld en speelt met haast dezelfde scenes door deze vanuit de verschillende oogpunten over te brengen. Door de filmset en kostuums brengen ze ook goed de tijd en locatie waarin het verhaal zich afspeelt over.
De castleden zetten hun rollen op goede neer en allemaal met een accent die rond de 14de eeuw gesproken werd. De een doet dit wel beter vergeleken de ander. Doordat ze sommige scenes meerdere keren lijken te tonen, krijgen ze de kans een beetje te spelen met deze variabele scenes. Matt Damon zet in het verhaal van zijn personage zijn personage neer als een rechtvaardige hardwerkende ridder. Jodie Corner haar personage ervaart Matt Damon zijn personage eerst ook op deze manier. Wanneer het verhaal dan vanuit haar oogpunt verteld wordt, komt Matt Damon meer over als een brute man die zijn vrouw meer ziet als zijn eigendom dan echt zijn gelijke vrouw.