The Mauritanian

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

The Mauritanian is een nieuwe drama thriller geregisseerd door Kevin Macdonald, de regisseur van The Last King of Scotland. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Mohamedou Ould Slahi.

In de film wordt Mohamedou Ould Slahi (Tahar Rahim) vastgehouden in Guantanamo Bay door de Amerikaanse regering, die hem verdenken betrokken te zijn geweest met de aanslag op 9/11. Met de hulp van advocaat Nancy Hollander (Jodie Foster) en haar assistent Teri Duncan (Shailene Woodley) probeert hij voor rechtvaardigheid te zorgen. Hiervoor moeten ze een moeilijk spel spelen tegenover de Amerikaanse regering en het leger, die soms op corrupte manieren tegenwerken. Tijdens dit onderzoek leren ze over de duistere activiteiten die plaats vinden in Guantanamo Bay en Nancy Hollander wil hier een einde aan maken, as ze aan genoeg sterk bewijs weet te komen.

Deze film gaat vooral over de duistere Amerikaanse geschiedenis over wat ze met bepaalde gevangenen en terroristen deden in Guantanamo Bay. Dit onderwerp is wel eens eerder in films naar voren gebracht, maar werd dan vaak vanuit het oogpunt van onderzoekende agenten vertelt. Het bijzondere van deze film is dat het meer vanuit het oogpunt van de gevangene wordt verteld. Zo komt goed naar voren hoe de gevangenen hier werden behandeld. Van bewakers die vriendelijk omgaan met gevangene in de hoop hun vertrouwen te winnen en ze zo later makkelijker te kunnen manipuleren, tot militairen die hardhandiger met ze omgaan. Zo bevat deze film wel wat heftige scenes, die niet zo plezierig zijn om te zien. Ondanks al deze ongemakkelijke acties blijft Tahar Rahim het lichtpunt van de film, want ondanks alles wat er met zijn personage gebeurt, probeert hij positief te blijven.

De verhaalvertelling wordt wel op een manier gedaan die even wennen is, want het bestaat eigenlijk meer uit flashback van wat er met Mohamedou is gebeurd. Al zijn gebeurtenissen schrijft hij in brieven naar zijn advocaat in de hoop haar van zijn onschuld te bewijzen, ook al zien andere Amerikanen haar nu als landverrader voor het helpen van een mogelijke terrorist. Dit zorgt voor een goede band tussen de twee die het lijken op te nemen tegen de rest van de wereld.

Het acteerwerk wordt goedgedan door de filmcast. Tahar Rahim krijgt met deze film de kans om te laten zien wat voor een goede acteur hij is. Hiervoor heeft hij meer in Franse films gespeelt of slechts kleine rollen gehad in Hollywood films. Ondanks dat ze een bijrol speelt, krijgt Jodie Foster ook weer een kans om goed naar voren te komen in een film. Samen weten ze de rest van de filmcast te overschaduwen.