Scream (2022)

It's always someone you know.

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Scream is de vijfde film uit de Scream filmserie en is geregisseerd door Matt Bettinelli-Olpin en Tyler Gillett, die met zijn tweeën ook de films Ready or Not en Devil’s Due hebben geregisseerd.
Elf jaar na de vele moorden in Woodsbro door de gemaskerde Ghostface killer duiken er nieuwe slachtoffers op in Woodsbro. Wanneer Tara Carpenter (Jenna Ortega) door de Ghostface killer in het ziekenhuis beland, besluit haar zus Sam Carpenter (Melissa Barrera) zelf onderzoek te doen. Hiervoor ondervraagt ze plaatselijke tieners uit de vriendengroep van haar zusje en schakelt ze de hulp in van oude bekende inwoners van Woodsbro, die bekend zijn met de geschiedenis van de Ghostface killer. Zo keren Sidney Prescott (Neve Campbell), Gale Weathers (Courteney Cox) en Dewey Riley (David Arquette) terug naar Woodsbro, om te helpen met het stoppen en ontmaskeren van deze nieuwe Ghostface killer.
De vier voorgaande Scream films zijn allemaal gedaan door regisseur Wes Craven, die met de originele Scream film het horrorgenre wilde vieren. Dit deed hij samen met schrijver Kevin Williamson door de clichés uit de bekende horrorfilm bloot te leggen en hier op een meer komische manier mee te spelen. Verder gebuikte ze triviale vragen over andere horrorfilms, of maakte ze verwijzingen hierna. Kijkers zelf herkende dit dan of konden proberen de vragen zelf te beantwoorden.
Wes Craven is helaas inmiddels overleden en Kevin Williamson komt alleen terug als producer voor deze nieuwe Scream film. Zo kregen Matt Bettinelli-Olpin en Tyler Gillett wat meer vrijheid om deze vijfde Scream film te maken op hun eigen manier. Toch probeerde ze het bekend te houden voor de fans van de filmserie. Met Ready or Not wisten de twee wat met het horrorkomedie genre te spelen, maar hebben er toch meer voor gekozen om hun Scream film wat duisterder en bruter te maken. Het komedie aspect wordt hierdoor wel wat overschaduwd. Hierdoor lijkt deze film toch wat vermakelijker geworden te zijn voor de nieuwe generatie en verder voor fans van slasher films.
Ze weten de film wel in beeld te brengen zoals Scream fans gewend zijn van de voorgaande films. Hierdoor verliezen ze wel wat van hun originele vrijheden, want voor Scream fans kan het zo bekend, of ook wat herhaaldelijk overkomen. Daarnaast komt ook het schrijfwerk als wat gerecycled over.
De film wordt verder ook wat vals gepromoot, want door de trailers lijkt het of deze nieuwe Scream film gaat over de bekende filmcast uit de voorgaande films. Uiteindelijk gaat de film toch meer over de nieuwe vriendengroep, die proberen te raden wie van hun de Ghostface Killer is De castleden van de originele Scream films spelen meer belangrijke cameo’s in deze nieuwe Scream film. Ondanks dat ze hun rollen wel weer goed neerzetten voor een vijfde keer, kan het voor fans van de voorgaande films wel wat jammer zijn dat er zo weinig gebruik wordt gemaakt van hun tijd in de film. De nieuwe castleden spelen hun rollen verder ook wel goed in deze nieuwe film, waardoor je iedereen wel eens verdenkt van het zijn van de Ghostface Killer. De uiteindelijke dader van de Ghostface moorden heeft vergeleken de voorgaande Scream films wel een minder sterke reden voor zijn brute daden. Dit kan voor sommige kijkers wel wat tegenvallen en dan helemaal als ze bekend zijn met de voorgaande Scream films.