Les Misérables

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Les Misérables is een nieuwe misdaad drama geregisseerd, deels geschreven en geproduceerd door Ladj Ly. Dit is zijn eerste echte film die hij heeft geregisseerd. Hiervoor heeft hij alleen een paar korte films geregisseerd.

In de film is de agent Stéphane Ruiz (Damien Bonnard) net verhuisd van Cherbourg naar Parijs. Hier komt hij bij de plaatselijke anti-criminaliteitsbrigade terecht. Samen met zijn nieuwe collega's Chris (Alexis Manenti) en Gwada (Djebril Zonga) doen ze onderzoek naar verschillende groeperingen in een arme, gevaarlijke criminele buurt. Stéphane moet wel wennen aan hoe de agenten in Parijs verdachten op een hardere manier kunnen aanpakken. Ondanks deze harde manier van politiehandelingen, proberen de drie wel een goede relatie op te bouwen met de leiders van de plaatselijke groeperingen. Wanneer het tijdens een arrestatie toch tragisch misgaat, ontstaat er een grote botsing tussen de politie en de groeperingen.

Deze film werd door de Franse filmindustrie gekozen en ingezonden naar de Oscars van 2020 voor de Oscar voor beste buitenlandse film. Ladj Ly probeert met deze film in te spelen op de actualiteit waar bepaalde groeperingen soms nog steeds door de politie op een discriminerende manier behandelt kunnen worden, omdat ze een andere huidskleur of religie hebben. Zo hebben de rellen die in 2005 gebeurden in Parijs Ladj Ly geïnspireerd om in deze film te verwerken. Tijdens deze rellen had de Franse politie ook een strijd met Afrikaanse jongeren.
De film is ook geïnspireerd op het gelijknamige boek dat geschreven is door Victor Hugo. Victor Hugo heeft dit boek op dezelfde plaats bedacht en geschreven waar deze film zich afspeelt. Van dit boek zijn al verfilmingen geweest zoals de Oscar winnende versie uit 2012 waar Hugh Jackman en Anne Hathaway een rol in hebben gespeeld. Het boek Les Misérables gaat ook over personages die in een hoop ellende leven, maar toch wat van hun leven proberen te maken. Dit komt ook overeen met de personages in deze film.

Ladj Ly brengt de film en de personages ook op een geloofwaardige manier naar voren in de film, zodat ze realistisch overkomen voor je als kijker. Zo krijg je als kijker zowel de positieve als de negatieve kanten te zien van beide partijen en snap je waarom ze elkaar niet accepteren, maar tegelijkertijd ook vrezen. Zo weet Ladj Ly ook voor een goede spanning te zorgen wanneer de beide groepen samen komen.

De cast van de film levert ook goed en geloofwaardig acteerwerk in de film. Dankzij hun acteerwerk kun je goed zien hoe de personages zich voelen alleen door naar hun lichaam en gezichtshouding te kijken. De meeste van de cast zijn ook meer bekend van Franse films, maar sommige hebben wel eens een kleine rol gehad in een Hollywood film. Dankzij het goede acteerwerk dat ze in deze film leveren, weten ze hopelijk door te breken in de internationale filmwereld.