Collective

Collective (2019)

Diepgewortelde corruptie wordt blootgelegd in deze ode aan onderzoeksjournalistiek en politieke hervorming.

8,5 details

  • 109 Min
  • Documentaire
  • Roemenië
  • Luxemburg
109 Min Roemenië

Op 30 oktober 2015 brak er in nachtclub Colectiv in Boekarest een grote brand uit. Het werd een van de grootste rampen uit de recente Roemeense geschiedenis, met aanvankelijk 27 doden en 180 gewonden. Binnen enkele dagen braken felle protesten uit, die leidden tot het aftreden van de sociaaldemocratische regering. Regisseur Alexander Nanau volgt een aantal hoofdrolspelers in de nasleep van de ramp, vanaf het moment waarop bekend wordt dat 37 van de gewonden zijn gestorven aan bacteriële infecties in lokale ziekenhuizen. Hij spreekt met journalisten van een nationale krant, die ontdekken dat de ziekenhuizen sterk verdunde desinfectans gebruikten, met de minister van Volksgezondheid in de tijdelijke technocratische regering en met de slachtoffers van een corrupt zorgsysteem in een disfunctionele staat. Nanau schuwt sensatie en houdt zich afzijdig van al te grote emoties die het verhaal omringen. Desalniettemin toont hij nauwgezet en op indringende wijze het gezicht van de corruptie die zijn land aantast.

Regie
Alexander Nanau
Cast
Vlad Voiculescu.
Release
04.09.2019
Release NL
09.07.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Alexander Nanau | Scenario: Alexander Nanau, Antoaneta Opris | Cast: Razvan Lutac, Mirela Neag, Catalin Tolontan, Tedy Ursuleanu, Vlad Voiculescu, e.a. | Speelduur: 109 minuten | Jaar: 2019

Er is enige ironie aan de beelden van de verschrikkelijke nachtclubbrand van oktober 2015 in Boekarest. De metalcoreband Goodbye to Gravity bezingt een afkeer voor corruptie, als er wat misgaat met de vuurwerkinstallatie in de poptempel Colectiv. De zanger maakt nog een warrige opmerking dat het niet zo hoort te gaan. En hoppa, paniek. Zesentwintig mensen sterven ter plekke. Extra wrang is dat het dodental verdrievoudigt in de weken na de brand. Vele gewonden hadden medische behandeling moeten krijgen, maar stierven bij gebrek daaraan. De regering viel hier uiteindelijk om, zo weten we al van de inleiding van de documentaire Collective. Het is vooral de vraag hoe dat kwam.

De film van Alexander Nanau is min of meer in twee helften op te delen. Eerst volgen we vooral het onderzoek van journalist Catalin Tolantan. Het is tekenend voor de slechte staat van vrije pers in Roemenië dat alleen een redacteur van een sportkrant zo diep in deze schrijnende zaak lijkt te duiken. Nanau mag zeldzaam dicht bij deze Tolantan komen om zijn onthullingen vast te leggen. Het verrotte zorgstelsel, de corruptie van het ministerie van Volksgezondheid en de verwevenheid met farmaceutisch bedrijf Hexi Pharma dat alle regels aan de laars lapt. Op een gegeven moment is je mond zo vaak open gevallen dat je niet meer eens moeite doet om 'm dicht te houden.