65 (2023)

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

65 is een nieuwe sciencefiction thriller geregisseerd, geschreven en deels geproduceerd door Scott Beck en Bryan Woods. Samen hebben ze eerder de film Haunt geregisseerd, maar zijn verder meer bekend als schrijvers van anders films zoals A Quiet Place.
Na catastrofaal neer te storten op een onbekende planeet moet astronaut Mills (Adam Driver) het zien te overleven. Hij is samen met de enige andere overlevende, een jong meisje genaamd Koa (Ariana Greenblatt). Samen moeten ze zien te ontdekken waar ze zijn en hoe ze weer verder met hun ruimtereis kunnen gaan. Mills en Koa spreken beide andere talen, waardoor communicatie lastig blijft.
Als ze dan door prehistorische wezens worden aangevallen, moeten ze leren samen te werken om hun situatie te overleven en weer een manier te vinden om thuis te komen.
Met het idee voor deze film hebben de schrijvers in 40 dagen de film in elkaar gezet. De film kwam, zou zo steeds worden uitgebracht, maar dit gebeurde uiteindelijk pas echt na wat uitstelt van de distributeur en filmstudio Sony Pictures.
Scott Beck en Bryan Woods lijken voor hun idee van deze film ook geïnspireerd te zijn geweest door populaire tv-series als The Mandalorian en The Last of Us. Deze series waar een ouder hoofdpersonage het ook moet zien te overleven samen met een jongere iemand met wie die moeilijk kan communiceren. Zo hadden ze een leuk idee dat ze helaas slecht en gehaast hebben uitgewerkt met gebrek aan details. Hierdoor zijn ze met een langdradig verhaal geëindigd dat veel andere betere dingen op een mindere manier gekopieerd en zo veel van zijn originaliteit verliest.
De visuele effecten van de prehistorische wezens komen vaak ook goedkoop en onrealistisch over. Dit blijft toch bijzonder, want ongeveer 30 jaar geleden wisten ze zulke wezens op betere en meer realistische manieren over te brengen in bijvoorbeeld de film Jurassic Park. De hulp en financiële steun, die de schrijvers voor de uiteindelijke film hebben gekregen, heeft verder helaas weinig geholpen voor de uiteindelijke film.
Adam Driver doet zijn best de film te dragen als de hoofdrol, maar vanwege het gehaaste en bekende verhaal lukt hem dit helaas niet zo best. Doordat de twee overlevenden lastig met elkaar weten te communiceren, geef je as kijker ook weinig om de band tussen de twee. Ariana Greenblatt heeft al eens eerder in films geacteerd, maar speelde dan meer kleinere rollen. Ze lijkt wel haar best te doen met het acteren in de film, maar door de hindernissen die ze haar personage hebben gegeven van bijvoorbeeld weinig Engels te spreken en begrijpen, komt ze niet altijd even goed aar voren. Als ze dit personage niet deze taal hindernis hadden gegeven, zou de film waarschijnlijk wat beter naar voren kunnen zijn gekomen.