Old

Old (2021)

It's only a matter of time.

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Old is een nieuwe mysterie thriller geregisseerd, geschreven en deels geproduceerd door M. Night Shyamalan, de regisseur van Split, Signs en The Sixth Sense.
De film gaat over een gezin die tijdens hun vakantie naar een afgelegen strand reist. Op het strand realiseren ze zich samen met de andere strandgangers dat de tijd op een mysterieuze manier werkt. Zo staan een paar uren haast gelijk aan een paar jaren. De strandgasten komen zo voor een keuze te staan om het mysterie van het strand te ontrafelen, of om van hun onbepaalde laatste dagen te genieten.
Shyamalan is bekend van zijn aparte films die vaak met een plottwist eindigen. Deze film past mooi thuis in zijn filmgalerij. Hij kiest er helaas voor om de film onnodig groter te maken. Als hij het bij het raadsel had gehouden van dat de mensen alleen snel ouder worden, had hij het bij een interessante film kunnen houden. Hij kiest er bijvoorbeeld ook voor om in te spelen op het gevoel van isolatie en hoe dit mensen weer kan beïnvloeden of hoe de mensen op het strand kunnen overleven. Zo probeert hij je als kijker steeds door te laten denken aan wat er gebeurt en wat de personages het beste kunnen doen. De film doet door locatie en gebeurtenissen ook wat denken aan de mysterie tvserie Lost.
Als Shyamalan het alleen bij het raadsel van de versnelde tijd had gehouden en zich dan meer op dit idee had geconcentreerd, had hij de film wat beter in detail kunnen uitwerken. Dat de personages ouder worden valt juist alleen op een paar momenten terug te zien door het vervangen van de acteurs met oudere acteurs of simpele make-up effecten om ze ouder te laten lijken.
Verder speelt hij wel leuk met de gevolgen van het ouder worden. Zo kun je je als kijker wat meer betrokken voelen bij de film, want gevolgen als het verlies van je zintuigen of geheugen is wel iets wat de meeste mensen meemaken of gemaakt hebben bij bijvoorbeeld hun eigen (groot)ouders. Ook kunnen sommige dit zelf vrezen voor in hun toekomst.
Shyamalan brengt de film ook apart in beeld, want soms zoomt hij te veel in of draait hij de camera wat te veel en te snel om de verschillende personages heen.
Het acteerwerk komt ook wat apart over in de film, want de personages moeten zich steeds ouder gedragen wat bij de ene beter lukt dan bij de andere. Het betere acteerwerk komt van Gael Garcia Bernal en Thomasin McKenzie, terwijl Vicky Krieps en Alex Wolf meer emotieloos over komen en alsof ze hun tekst gewoon oplezen.