The Northman

The Northman (2022)

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

The Northman is een nieuwe fantasie thriller geregisseerd en deels geschreven door Robert Eggers, de regisseur van The Lighthouse en The Witch.
De film gaat over de Viking prins Amleth (Alexander Skarsgård) bij wie op jonge leeftijd zijn vader koning Aurvandil War Raven (Ethan Hawke) is verloren. Zijn oom Fjölnir the Brotherless (Claes Bang) heeft hem namelijk vermoord om zijn leiderschap over te nemen. Tijdens zijn ballingschap probeert Amleth een wraakplan te bedenken om zijn vaders dood te wreken door zijn oom te vermoorden en zijn moeder Gudrún (Nicole Kidman) te redden.
Voor dit plan besluit hij zich als slaaf tussen de nieuwe slaven van zijn oom te voegen. Hier ontmoet hij slavin Olga (Anya Taylor-Joy), die hem met haar mythologische gaven probeert te helpen tijdens zijn wraakplan.
Met deze film heeft Robert Egger weer een mooie film gemaakt over de geschiedenis en mythologie van de vroegere Vikingen samen met andere volken uit oud Noord-Europa. Zo is deze film leuk en interessant voor mensen die van Noorse geschiedenis en mythologie houden. Het verhaal komt ook over als een meer volwassen versie van de bekende Lion King film, of een Noorse versie van Macbeth met onderdelen van de tv-serie Vikings.
Regisseur Robert Egger zorgt samen met Jarin Blaschke, de fotografie directeur van de film voor mooie beelden. Zo krijg je mooie landschappen in Noorwegen en andere Noord-Europese landen te zien. Wanneer de personages hier doorheen reizen komt het vaak geloofwaardig over. Alleen bij een paar scenes kun je wel het idee hebben dat de acteurs voor een green screen staan waar de landschappen uit Noord-Europa op geprojecteerd worden. Voor sommige scenes lijkt Robert Eggers ook gekozen te hebben om alleen gebruik te maken van natuurlijk licht of licht dat door vlammen ontstaat. Zo krijg je bij deze scenes wel een Revenant gevoel, want bij die film is ook alleen maar gebruik gemaakt van natuurlijke lichtbronnen. Door deze meer duistere manier van filmen, zijn sommige scenes wel lastig om te volgen goed wat er precies gebeurt te, maar hierdoor valt wel minder op dat bepaalde dieren met CGI in de film zijn geplaatst.
De kostuums in de film helpen ook met het geloofwaardig overbrengen van de tijd en plaats waarin de film zich afspeelt. De acteurs helpen hier ook bij door met een Noors of Noord-Europees accent te spreken of zelfs volledige zinnen in deze talen te spreken.
Alexander Skarsgård doet het ook weer goed in de hoofdrol van de film. Hij weet goed te wisselen van een prins in ballingschap naar een gehoorzame slaaf en vervolgens tot iemand die stiekem een wraakplan probeert uit te voeren. Samen met Anya Taylor-Joy heeft hij ook een goede chemie tijdens hun samenwerking. Deense acteur Claes Bang doet het goed als de schurk van het verhaal en weet zelfs voor wat momenten te zorgen zodat je als kijker een beetje kan begrijpen waarom hij zijn duistere acties heeft ondernomen. Andere grootte castleden zoals Nicole Kidman, Ethan Hawke en Willem Dafoe spelen meer kleinere rollen in deze film, maar doen dit op een goede en passende manier.