Way Down

Way Down (2021)

No job is impossible.

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Way Down is een nieuwe misdaadthriller geregisseerd door Jaume Balagueró, de regisseur van [Rec].
In de film wordt de jonge ingenieur Thom (Freddie Highmore) door kunsthandelaar Walter (Liam Cunningham) gevraagd om hem te helpen bij een bankoverval. Walter plant samen met de hulp van Thom en zijn misdaadteam de speciale centrale bank van Spanje te beroven. Deze bank is meer dan honderd jaar oud, heeft goede bewaking en verder weinig openbare gegevens. Het misdaadteam besluit het WK-voetbal te gebruiken als afleiding en krijgen hierdoor 10 dagen de tijd om met een plan te komen. Thom bedenkt zo een idee dat de rest van het misdaadteam moet uitvoeren tijdens de WK-finale tussen Nederland en Spanje. Zo hebben ze een strakke tijdslimiet waar elke seconde telt.
Deze misdaadfilm komt ondanks de grootte ingewikkelde overval helaas wel al snel over als een standaard misdaadfilm. Zo kunnen fans van misdaad overval films wel van deze film genieten, maar kan de film verder wel als bekend overkomen. Ondanks het ingewikkelde overval plan begaat de film verder wel veel clichés uit andere overval films. Zo kun je als kijker wel voorlopen op het verhaal, waardoor de film soms wat langdradig kan overkomen.
Tijdens de overval waar alles niet altijd even zo soepel verloopt, kun je als kijker zelf haast betere ideeën bedenken waardoor het plan misschien wat beter en meer probleemloos zou kunnen zijn verlopen. De schrijvers van de film hadden zelf dus het verhaal wat beter kunnen uitwerken als ze meer op hun eigen details hadden gelet. Tijdens de overval scenes tonen ze tussendoor hoe het beveiligingsteam de bank bewaakt, maar ook tegelijkertijd naar het WK kijkt. Verder tonen ze ook hoe de plaatselijke bevolking met het WK bezig is. Deze wisseling zorgt voor wat vermakelijke scenes, maar kunnen je als kijker ook afleiden en wat uit het verhaal halen.
Het acteerwerk wordt door de meeste van de filmcast aardig gedaan, maar de cast komt verder ook wat cliché over. Zo heb je de standaard leider, slimmerik, persoon achter de computer en komiek van het team. Verder is het voorspelbaar wie van het team nu wel en niet te vertrouwen zijn. Freddie Highmore doet het goed als de slimme hoofdrol, maar dat hij de laatste tijd in zijn acteercarrière meer in tv-series en films heeft gespeeld valt wel een beetje terug te zien aan zijn acteerwerk. Astrid Bergès-Frisbey komt verder wat emotieloos over in de film. Famke Janssen heeft ook een cameo in de film, maar door haar botox gebruik, komt ze in deze film met haar gladgestreken gezicht wel wat apart over.