DVD RELEASE

Nope (2022)

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Nope is een nieuwe Sciencefiction thriller geregisseerd, geschreven en deels geproduceerd door Jordan Peele, de regisseur van Get Out en Us.
De film gaat over broer Oj (Daniel Kaluuya) en zus Emerald Haywood (Keke Palmer), die na het overlijden van hun vader Otis (Keith David) de familie paardenranch draaiende moeten zien te houden.
OJ en Emerald zijn er zeker van dat hun vader is komen te overlijden door een mysterieus gevallen object uit de lucht. Ze vermoeden dat dit object afkomstig kan zijn geweest van een ufo en nu proberen ze deze ufo als bewijs op video vast te leggen. Hiervoor krijgen ze hulp van de technische verkoper Angel Torres (Brandon Perea) en de documentairemaker Antlers Holst (Michael Wincott).
Met deze film heeft Jordan Peele zijn derde film geregisseerd en is hij voor de verandering van genre verandert. Zijn eerste twee film waren namelijk meer horrorfilms met wat wendingen en van zijn derde film heeft hij een sciencefictionfilm gemaakt. De keuze om van genre te veranderen komt, omdat Jordan Peele geïnspireerd raakte door andere klassieke films uit dit genre. Helaas heeft hij dankzij deze inspiratie vele elementen gekopieerd uit deze bekende films, waardoor deze nieuwe film zelf helaas nog weinig unieks naar voren weet te brengen.
De film heeft ook een langdradige opbouw zodat je de twee hoofdpersonages beter leert kennen, maar hier is te veel tijd voor gebruikt. Hoe de broer en zus zijn weet je al na ongeveer het eerste haf uur, maar ze hebben er wat onnodig voor gekozen de opbouw van de personages ongeveer nog een half uur langer te laten duren. De film bevat ook te veel onnodige personages die hun eigen verhaallijnen met zich meebrengen. Als Jordan Peele wat mindere personages in de film naar voren had gebracht, zou de film wat duidelijker zijn geweest.
Ondanks dat de filmcast te veel personages bevat, zetten de meeste acteurs wel goed acteerwerk neer in de film. Daniel Kaluuya en Keke Palmer komen goed over als broer en zus, maar hebben beide wel een andere persoonlijkheid. Daniel Kaluuya speelt een meer rustig en stil iemand, terwijl Keke Palmer haar personage een meer hyper en komische persoonlijkheid heeft. De rest van de cast hebben meer kleinere rollen waarvan niet iedere acteur evenveel tijd krijgt. De grotere acteurs als Michael Wincott en Keith David hebben zo meer een cameo in de film. Brandon Perea en Steven Yeun spelen ondersteunende rollen, maar of beide acteurs nu echt nodig waren voorin de film blijft de vraag. Zonder een van deze twee acteurs had de film korter en duidelijker kunnen zijn geweest.
Samen met fotografie directeur Hoyte Van Hoytema weet Jordan Peele de film mooie in beeld te brengen. Hoyte Van Hoytema heeft voor een nieuwe filmtechniek gezorgd, waardoor je gefilmde beelden in de donkere nacht duidelijker en op een mooie manier terug kunt zien. In eerdere sciencefiction of horrorfilms werden nacht scenes meer gebruikt om voor meer mysterie te zorgen, om monster of aliens zo op een eerste vage manier naar voren te brengen. Ondanks dat de ufo zich in deze film ook verborgen houdt, kun je nu wel duidelijker zien waar de ufo zich bevindt of waar die naar toe reist. Zo weten ze voor meer spanning te zorgen, want in sommige scenes kun je als je goed oplet soms de ufo op een verborgen manier zien bewegen. Het is alleen jammer dat deze mooie beelden van deze unieke manier van filmen wat overschaduwd worden door de langdradige en onduidelijke kanten van het verdere verhaal.