Songs of Repression
Documentaire die de pijnlijke geschiedenis van het Chileense dorp Colonia Dignidad blootlegt.
play

6,8 details

  • 90 Min
  • Documentaire
  • Historisch
  • Denemarken
90 Min Denemarken

Aan de voet van het Chileense Andesgebergte ligt een idyllische Duitse kolonie. De pracht van de plek verbergt echter een afschuwelijk verleden. In 1961 emigreerden de Duitse prediker Paul Schaefer en zijn gemeenschap naar Chili om daar de armen te helpen. Ze richtten de Colonia Dignidad op, die al snel veranderde in een gesloten sekte waar waardigheid ver te zoeken was. Songs of Repression, van de makers van The Act of Killing, onderzoekt hoe de overgebleven bewoners van de gemeenschap omgaan met 45 jaar kindermisbruik, collectieve afranselingen en slavernij-achtige taferelen. Ook wordt duidelijk dat de ooit idealistische geloofsgemeenschap het terreurbewind van Pinochet steunde door politieke gevangenen te martelen, te vermoorden en in massagraven te begraven op hun enorme landgoed. Met prachtige beelden en intieme gesprekken ontrafelen de documentairemakers een gruwelijke geschiedenis.

Regie
Marianne Hougen-Moraga
Estephan Wagner
Release
18.03.2020
Release NL
21.10.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: Marianne Hougen-Moraga en Estephan Wagner | Scenario: Marianne Hougen-Moraga en Estephan Wagner | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2020

Als een man je vertelt dat hij elektroshocks kreeg, maar dat de leden van zijn gemeenschap het niet slecht bedoelden, dan valt je mond misschien open en schieten je wenkbrauwen omhoog. Het zijn de woorden van één van de honderdtwintig mensen die niet weggingen uit het Chileense dorp Colonia Dignidad nadat Paul Schäfer in 1997 de gemeenschap verliet. Schäfer was de leider van de geïsoleerde religieuze gemeenschap die zesendertig jaar eerder door een groep Duitsers was gevormd in Colonia Dignidad. Spionage en gewelddadige groepsmishandeling waren alledaagse praktijken. In Songs of Repression tonen Marianne Hougen-Moraga en Estephan Wagner hoe het dorp er nu bij staat en hoe het de inwoners vergaat. De onbegrijpelijke uitspraken vliegen je om de oren.

Wanneer de film in korte tijd verschillende inwoners van Colonia Dignidad introduceert, lijkt de documentaire aan diepgang voorbij te willen gaan. Niet veel later komen de eerste schrijnende verhalen naar boven. Inwoners vertellen over de mensonterende mishandelingen die zij hebben ondergaan, zonder dat er een duidelijke aanleiding voor was. Als Schäfer of andere oprichters vonden dat je gestraft moest worden, dan werd je gestraft. Ze sloegen met knuppels en touwen, en elektrocuteren en stenigen behoorden ook tot de mogelijkheden. Meisjes en vrouwen waren niets waard binnen de gemeenschap en werden zonder pardon seksueel mishandeld. Het is niet gek dat veel volgelingen vandaag de dag getraumatiseerd door het leven gaan.

videotrailers & clips