The Courier

The Courier (2020)

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

The Courier is een nieuwe spionage thriller geregisseerd door Dominic Cooke, de regisseur van On Chesil Beach.
De film vertelt het waargebeurde verhaal van de Britse zakenman Greville Wynne (Benedict Cumberbatch), die tijdens de Koude Oorlog door de CIA en MI6 wordt gezien als de perfecte kandidaat voor hun spionage missie in de Sovjet-Unie. Voor de missie hoeft hij alleen als koerier documenten heen en weer te brengen tussen Engeland en de Sovjet-Unie. Hiervoor krijgt hij de hulp van Sovjet officier Oleg ‘Alex’ Penkovsky (Merab Ninidze), om zo samen de Cuba Crisis proberen te stoppen. Hiervoor kunnen ze alleen niemand vertrouwen zelf niet hun eigen gezinnen.
Met deze film tonen ze op een informatieve manier hoe de gewone burger door de geheime dienst gebruikt kon worden tijdens een oorlog. Zo wordt een onschuldig iemand gebruikt om iets simpels als informatie door te spelen, maar doet dit onwetend wel met een risico voor zijn eigen leven. Deze film laat zo zien hoe de geheime dienst liever een onschuldige burger gebruikte, omdat deze vaak minder risico liep opgepakt te worden. De geheime dienst liep zo zelf ook niet het risico een belangrijke iemand in gevaar te brengen. Ook al liep de normale burger minder risico om als verdachte gezien te worden, konden ze wanneer ze betrapt werden toch een duistere tijd tegemoet gaan of zelfs verdwijnen.
Ondanks dat de film probeert over te komen als een biografisch verhaal over wat er tijdens de Koude Oorlog met Greville Wynne is gebeurd, toont de film ook aspecten van andere personages en wat ze allemaal mee hebben gemaakt tijdens hun missie om de Cuba Crisis proberen te stoppen. Zo verliest de film zijn biografische aspect wel wanneer het een lange tijd over een ander personage gaat.
De kostuums van de filmcast en de filmsets helpen met het geloofwaardig overbrengen van de plaatsen en tijd waarin het verhaal zich afspeelt.
Benedict Cumberbatch levert goed acteerwerk als de hoofdrol van de film. Hij komt geloofwaardig over als iemand die eigenlijk zonder veel informatie alleen als koerier van belangrijke informatie dient. Zo zorgt het goed voor spanning als hij door sommige Sovjet-Unie soldaten niet volledig vertrouwd wordt. Zo loopt hij namelijk het risico zijn gezin nooit meer terug te zien, terwijl door zijn afwezigheid zijn relatie met zijn vrouw al niet meer goed loopt. Samen met Merab Ninidze weet hij ook goed een band neer te zetten tussen twee mensen, die elkaar proberen te vertrouwen. Dankzij hun verschillende afkomsten wordt hun dit soms wel lastig gemaakt.