nu in de bioscoop

Lightyear (2022)

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Lightyear is een nieuwe spin-off van de Toy Story films. Deze spin-off is geregisseerd en deels geschreven door Angus MacLane, de coregisseur van Finding Dory en verder heeft hij alleen wat Toy Story korte films geregisseerd. Dit is pas de eerste film die hij zelfstandig heeft geregisseerd.
Tijdens een ruimtemissie beland Buzz Lightyear (stem van Chris Evans) vast op een planeet samen met zijn ruimtecrew. Om te vrij te komen van deze planeet en weer terug naar huis te kunnen, begaat Buzz steeds opnieuw dezelfde taak. Tijdens deze taak reist hij onwetend steeds verder door de tijd de toekomst in. Zijn crew is zo verouderd en leefbaar geworden op de planeet waar ze op vast zitten.
Buzz vindt zo dat hij gefaald heeft terwijl de rest gewoon door zijn gegaan met hun levens op de vreemde planeet. Hierom leeft Buzz zo meer op zichzelf samen met zijn robot kat SOX (stem van Peter Sohn). Tijdens deze isolatie leert Buzz over een verdacht robot leger onder leiding van Zurg, die een dreiging lijken te vormen voor de rest van zijn ruimtecrew. Om zijn trots terug te verdienen, probeert Buzz Zurg en zijn leger te stoppen voor zijn crewleden in gevaar beginnen te lopen.
Deze spin-off vertelt het verhaal over de film waarop het actie figuur van Buzz Lightyear uit de Toy Story film op gebaseerd is. Zo probeert de film te laten zien waarom Andy een Buzz Lightyear actie figuur wilde hebben voor zijn verjaardag. Na deze film zelf gezien te hebben kun je je wel afvragen waarom een jong kind een actie figuur van Buzz zou willen hebben, want Buzz komt niet zo goed of sterk naar voren in deze film. Dit komt omdat hij grotendeels van de film steeds dezelfde missie succesvol probeert uit te voeren. Hierdoor behoudt hij steeds minder contact met de anderen van zijn crew tot hij uiteindelijk meer alleen door het leven probeert te gaan zonder contact of hulp van anderen.
Door deze schrijfwijze komt het verhaal in het begin herhaaldelijk over tijdens Buzz zijn herhaaldelijke missie. Hierdoor krijgt de film een meer langdradig tempo, waardoor het niet echt meer een vermakelijk blijft voor jonge en oude kijkers. Naast de vele herhalingen in het verhaal is het verhaal verder ook wat rommelig geschreven wat het alleen maar meer lastiger te volgen maakt. Zo is het uiteindelijke verhaal niet interessant genoeg om als oudere of jongere kijker oplettend te blijven volgen. Door Buzz zijn ego en zelfhaat komt de film ook niet zo komisch over. Er zitten wat pogingen tot komedie in de film, maar de meeste hiervan slaan niet aan en zijn verder alleen even vermakelijker voor jongere kijkers.
In het verhaal spelen ze wel op een leuke en herkenbare manier in op verschillende bekende Sciencefiction films zoals Star Wars, Star Trek Starship Troopers, of Interstellar. Naast deze verwijzingen verwijzen ze op speelse manieren ook leuk terug naar andere Toy Story films, maar ze zorgen zo wel voor wat veranderingen in deze films.
De animatie van de film ziet er gelukkig wel goed uit en komt goed over als een Pixar film uit 2022. Zo komen de personages wezens en planeet die in het verhaal voorkomen leuk over om naar te kijken. Helaas is er niet veel variatie als het om de wezens uit de film gaat en zijn de meeste hetzelfde. Pixar had wel met wat meer verschillende wezens kunnen komen voor in de film.
Ondanks dat Chris Evans het leuk doet als de stem van Buzz kan het voor kenners van dit personage wel even wennen zijn vergeleken de bekende stem van Tim Allen bij het personage. Tim Allen wist Buzz echt een persoonlijkheid te geven in de Toy Story films. Dit mist wel wat bij Chris Evans zijn versie van het personage. Omdat de film grotendeels alleen over Buzz Lightyear gaat, krijgt de rest van de cast weinig tijd om veel met hun personages te doen, want door de tijdreizen van Buzz worden ze steeds oudere en zijn ze stukken verder in hun leven. Peter Sohn krijgt de meeste kansen om voor komische momenten te zorgen in de film. Andere komische acteurs zoals Taika Waititi hebben verder weinig komisch materiaal om mee te werken. Uzo Aduba en Keke Palmer krijgen in deze film wel veel kansen om te laten zien hoe sterk ze kunnen zijn als leider tijdens de stranding op een vreemde planeet met dreigende wezens.