Downton Abbey: A New Era

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Downton Abbey: A New Era is het vervolg van de eerste Downton Abbey film uit 2019. Dit vervolg is geregisseerd door Simon Curtis, de regisseur van Goodbye Christopher Robin en My Week with Marilyn.
In de film leert de Crawley familie dat Violet Crawley (Maggie Smith) een Franse villa heeft geërfd. Sommige van de familie reizen daarom naar Frankrijk om de villa te bekijken. Hier leren ze over Violet haar verleden en ontdekken ze dingen die ze verborgen heeft gehouden.
De rest van de familie blijft in Groot-Brittannië bij hun landhuis en landgoed. Waar om schade aan het landhuis te kunnen repareren jonge familieleden akkoord zijn gegaan met een deal van filmmakers, die het landhuis en landgoed willen gebruiken voorin hun nieuwe film. Oudere familieleden zijn niet zo blij met deze deal, omdat er nu een vreemde filmcrew gebruik maakt van hun landgoed en bezittingen.
Met dit vervolg weten ze weer een vermakelijke film te maken met de bekende gezichten van de serie en eerste film. De film split zich wel af in twee verschillende verhalen, die wat door elkaar heen lopen. In het ene verhaal botsen de jonge en oude familieleden wat met elkaar over hoe hun landgoed gebruikt wordt door een buitenstaande filmcrew. Dit zorgt voor vermakelijke momenten waar de ideeën van jong en oud met elkaar botsen. Het andere verhaal gaat over de familieleden die de geërfde villa van Violet Crawley inspecteren en hier nieuwe dingen over haar verleden leren. Beide verhaallijnen zijn leuk en interessant voor fans van de Downton Abbey serie en voorgaande film. Voor filmliefhebbers is het ook boeiend te zien hoe in de jaren 20 films werden gemaakt en hoe dit gedurende deze tijden dankzij betere technieken veranderde.
De verhaalvertelling kan voor mensen die verder niet zo bekend zijn met de Downton Abbey serie of film wel even wennen zijn, want het verhaal springt vaak heen en weer tussen de vele verschillende personages. Hierdoor kan het soms wat rommelig aanvoelen. Scenarioschrijver Julian Fellowes weet het gelukkig toch duidelijk te houden met de manier waarop alles uiteindelijk samenkomt. Kenners van de tv-serie of filmkenners in het algemeen kunnen wel ongeveer voorspellen wat er gaat gebeuren en waarom sommige personages doen waar ze mee bezig zijn.
De filmsets, kostuums, make-up en haarstijlen komen ook weer passend over voor de tijd en plaats waar de film zich in afspeelt.
De meeste bekende castleden van de serie en eerste film zitten ook allemaal weer in deze film en spelen hun rollen weer op hun bekende manier. Voor variatie krijgen sommige wel de kans om samen met castleden die de Franse personages of personages van de filmcrew spelen voor nieuwe situaties te zorgen voorin deze film.