Beast

Beast (2022)

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Beast is een nieuwe survival thriller geregisseerd door Baltasar Kormákur, de regisseur van 2 Guns en Everest.
De film gaat over dr. Nate Daniels (Idris Elba), die na het overlijden van zijn ex-vrouw zijn dochters meeneemt naar de Zuid-Afrikaanse savanne naar de plaats waar hij zijn ex heeft ontmoet. Ze worden hier naartoe begeleid door Nate zijn vriend Martin Battles (Sharlto Copley), die vaker safari’s begeleid voor toeristen.
Tijdens de safari leert Martin dat er iets mis is en leert dat een bloeddorstige leeuw het lokale dorpje heeft aangevallen en de meeste inwoners gedood heeft. Wanneer ze dan in contact komen met deze leeuw worden ze al snel als zijn nieuwe prooi gezien. Nu moeten ze zich in de safari-jeep zien schuil te houden en de leeuw zijn aanvallen zien te overleven tot er hulp komt. Anders moeten ze zelf een veilige weg zien te vinden voordat ze oog in oog komen te staan met de brute leeuw.
Met de film Everest uit 2015 probeerde Baltasar Kormákur, ook een survival thriller te maken over mensen die met de koude temperaturen rond Mount Everest de top probeerde te bereiken. Die film had hij wat te groot gemaakt met een te lange speelduur, waardoor je zowat de eerste helft van de film door voorbereidingen van de bergbeklimmers heen moest gaan voor ze überhaupt begonnen met het beklimmen van de berg. Zo zorgde hij voor wat langdradige momenten in deze film.
Met zijn nieuwe film Beast zet hij met een kortere speelduur een wat meer spannendere survival thriller neer over een gezin die hij moet zien te overleven in de warme savanne terwijl ze steeds door een leeuw worden aangevallen. Sinds de film The Ghost and The Darkness zijn survival thrillers over leeuwen wat populairder geworden, maar werden met films zoals Prooi uit 2016 of Rogue uit 2020 dankzij mindere verhaallijnen of visuele effecten altijd lastig succesvol. Ondanks dat Beast een simpel verhaal heeft met de bijbehorende clichés uit survival thrillers en verder aardig, maar niet altijd de meeste geloofwaardige visuele effecten heeft, weten ze toch voor een vermakelijke en spannende survival thriller te zorgen.
Idris Elba weet de film goed te dragen als het hoofdpersonage, die na een tragische ervaringen de band met zijn vervreemde dochters wat probeert te verbeteren. Iyana Halley en Leah Jeffries weten de twee dochters ook op een passende manier neer te zetten. De ene heeft wel wat meer acteerervaring dan de andere, maar dit komt ook wat door het standaardverhaal van de film. Het is ook leuk om de Zuid-Afrikaanse acteur Sharlto Copley in deze film terug te zien als een Zuid-Afrikaanse safari begeleider, die de gebieden en dieren goed kent.
De film is mooi opgenomen in de echte Afrikaanse savanne en toont mooie beelden van deze landschappen en van de verschillende diersoorten die hier leven. Zo kan de film overkomen alsof je echt op een safari bent in de Afrikaanse savanne en leert je verder de benodigde informatie over deze gebieden en diersoorten. De film speelt ook wat in op de actuele problemen van de Afrikaanse natuurlijke landschappen en de verschillende diersoorten die hier leven. Zo proberen ze hier wat aandacht voor te vragen.