Initiation

Initiation (2020)

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Initiation is een nieuwe horrorfilm geregisseerd deels geschreven en geproduceerd door John Berardo. Dit is na The Labyrinth pas de tweede film die hij heeft geregisseerd. Verder heeft hij meer korte films geregisseerd.
In de film hebben de studenten van de Whiton universiteit hun introductieweek, waar de nieuwe studenten ontgroend worden terwijl de vaste studenten zorgeloos feesten voor het studiejaar echt begint.
Dit jaar zijn de feesten en ontgroeningen aan de korte kant, wanneer er studenten mysterieus vermoord worden. Terwijl de politie de zaak onderzoekt, delen studenten via social media onderling hun eigen berichten over de moorden. Zo beginnen ze hun eigen onderzoek, om de dader te ontmaskeren voordat er nieuwe slachtoffers vallen.
Met deze film proberen ze slashers in een modern jasje te stoppen, maar dit is al eerder en beter gedaan in andere films zoals de vijfde Scream film van dit jaar. Zo komt deze film meer over als een standaard moderne slasher en brengt verder weinig nieuws. De film heeft ook meer tv-kwaliteit dan echte bioscoop kwaliteit.
De film gaat ook meer over het onderzoek dat de studenten online doen terwijl ze via social media met elkaar chatten. De moorden zelf spelen zo meer af op de achtergrond van de film. De studenten roddelen online ook meer over wie de dader kan zijn dan dat ze echt onderzoek doen. Zo kan de film voor oudere kijkers wel als wat langdradig overkomen.
Wanneer de moordenaar dan eindelijk meer eens opduikt, zorgt die voor lichte spanning, maar is op zijn moordwapen na verder ook niet echt creatief of origineel. Hij komt meer over als een slechte kopie van klassieke horror moordenaars zoals Ghostface of Jason Voorhees.
Voor jongere kijkers die verder niet zo bekend zijn met slasher films kan dit wel een vermakelijke film zijn, want ze kunnen zich meer terug herkennen in de student personages uit de film. Oudere kijkers zullen zich eerder irriteren aan de clichés uit de film.
Het acteerwerk is verder passend voorin de film, maar de meeste personages in de film worden meer gespeeld door beginnende of tv-acteurs. De kwaliteit van hun acteerwerk past dan wel weer bij de kwaliteit van de film, maar er komt niet echt iemand van de cast sterk naar voren als het echte hoofdpersonage van de film.