De Schatten van de Krim
Droge docu over juridisch getouwtrek rondom een Oekraïense kunstcollectie geeft geen nieuwe inzichten in de huidige oorlog.
play

6,3 details

  • 82 Min
  • Documentaire
  • Nederland
82 Min Nederland

Al 6 jaar liggen objecten van de rondreizende tentoonstelling ‘De Krim - Goud en geheimen van de zwarte zee’ zonder eigendomschap in de kelders van het Allard Pierson museum in Amsterdam. De in maart 2014 geopende tentoonstelling werd al na een maand gesloten vanwege de annexatie van de Krim door Putin. Sindsdien zijn de objecten staatloos. Van beide kanten ontving het museum direct claims: zowel het Krim Museum als Kiev eisten de schatten op. Zo werden de archeologische vondsten uit de Krim onderdeel van een politiek getouwtrek, waarin Nederland de rol van onvrijwillige scheidsrechter opgelegd kreeg, én waar de emotionele waarde van de schatten in dit langlopende conflict misschien nog wel het aller zwaarst weegt.

Alt titel
The Treasures of Crimea
Regie
Oeke Hoogendijk
Release
20.11.2021
Release NL
10.03.2022

Filmtotaal Recensie

Regie: Oeke Hoogendijk | Scenario: Oeke Hoogendijk | Speelduur: 82 minuten | Jaar: 2021

Het land Oekraïne wil nog wel eens vergezeld gaan van het lidwoord 'de' en dat is heel begrijpelijk. Ooit was de Oekraïne (dus met lidwoord), dat min of meer samenviel met het huidige land, een streek van groot belang voor de handelsbetrekkingen van Europa. Dat is misschien ook wel de reden dat grote buur en inmiddels brute bezetter Rusland het relatief jonge Europese land nog steeds met argusogen bekijkt.

Toen de Sovjet-Unie uiteenviel begin jaren negentig kreeg Oekraïne de status van zelfstandig land terug die het pas in 1917 had gekregen. De geschiedenis van het schiereiland de Krim is zo mogelijk nog complexer. Het werd in de achttiende eeuw door de Russen in een oorlog 'verworven' en in de jaren vijftig van de vorige eeuw in de Sovjettijd toegevoegd aan de deelrepubliek Oekraïne om vervolgens in 2014 weer door de Russen ingepikt te worden.

videotrailers & clips