nu in de bioscoop

Memory (2022)

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Memory is een remake van de Belgische film De zaak Alzheimer. Deze remake is geregisseerd door Martin Campbell, regisseur van Casino Royale, The Foreigner en Green Lanturn.
De film gaat over huurmoordenaar Alex Lewis (Liam Neeson), die in de problemen komt wanneer hij een doelwit weigert om te brengen. Dit doelwit is namelijk een kind en kinderen vermoorden gaat in tegen zijn principes. Na het weigeren van deze opdracht zet de organisatie die hem heeft ingehuurd hem in een verkeerd daglicht. Zo maken ze al zijn eerdere moorden openbaar, waardoor de politie achter hem aankomt.
Alex moet de organisatie nu zien bloot te leggen en bewijzen dat ze hem alle opdrachten hebben gegeven voor deze moorden. Hij probeert de informatie door te geven aan FBI-agent Vincent Serra (Guy Pearce) zonder het risico te lopen, opgepakt te kunnen worden. Alex moet dit allemaal zien te doen terwijl zijn geheugen dankzij alzheimer steeds minder begint te worden.
Deze verfilming van het Belgische verhaal werkt helaas niet zo sterk voor een Hollywood film. Dit komt grotendeels door het filmscript, want scenarioschrijver Dario Scardapane die meer bekend is van het schrijven van tv-series en films behandelt deze film ook meer als een tv-serie. De verhaallijnen van Liam Neeson en Guy Pierce hun personages lopen een lange tijd langs elkaar heen. Zo voelt het aan alsof het twee losstaande verhalen zijn tot de twee pas laat in de film echt in elkaar overlopen. Dit maakt het lastig om de film gedetailleerd te volgen en voelt het soms net aan alsof je als kijker zelf alzheimer hebt. De hints en aanwijzingen die de film je probeert te geven blijven namelijk lastig te volgen of hangen dankzij de rommelige vertelling.
Martin Campbell probeert zijn best te doen om wat van de acties scenes op een vermakelijke manier in beeld te brengen wat bij een paar op een creatieve manier lukt. Deze scenes weten de film helaas niet te dragen dankzij het rommelige verhaal.
De filmcast bestaat ook uit te veel personages die voor de duistere organisatie of de politie werken en allemaal van belang proberen te zijn. Liam Neeson levert aardig werk als een huurmoordenaar, maar krijgt niet echt kansen om wat bijzonders van deze rol te maken en komt zowat standaard over vergeleken zijn andere actiefilms. Het script geeft hem ook niet echt een goede kans om de alzheimer klachten van zijn personage goed of duidelijk naar voren te brengen.
Guy Pierce doet verder ook niet veel bijzonders als FBI-agent. Het is alleen leuk hem terug te zien in een film met iemand met een slecht geheugen, omdat dit terugblikt naar de film Memento waar Guy Pierce zelf ook iemand speelde die aan kortetermijngeheugenverlies lijdt. Zo begaat Liam Neeson zijn personage dingen die Guy Pearce ook deed in Memento. De schurken in deze film stellen ook weinig voor en de leider van de duistere organisatie komt meer emotieloos over alsof die gewoon in deze film speelt om er wat meer te verdienen als acteur