Klem (2023)

Reviews (2)

Jusy

Avatar

Waar ik de serie spannend en beklemmend vond, waren de typische plotwendingen in de bioscoopfilm eerder luchtig vertier. En aan het gelach in de bioscoopzaal te horen was ik zeker niet de enige.
De bekende karakters komen voorbij. Wie ze kent kan al snel voorspellen wat er gebeurt en hoe kleine voorvallen onnodig uit de hand lopen. Het is zo verhaald dat het grappig uitpakt. Het Italie-Holland sentiment wordt steevast uitgespeeld. Genoeg verwijzingen naar Rutten en Hoekstra. Ook qua taal. Zo zit het vol ‘google-translate’ grappen. Nederlandse scheldwoorden die letterlijk vertaald worden naar het Italiaans.
Storend vond ik wel dat de karakters bij herhaling zeer onlogische keuzes maken. En er enkele foutjes zitten in de enscenering. Zo zien we mensen eerst minuten lang op een station via een tunneltje naar het perron lopen, maar als ze snel weg moeten stappen ze direct (?!) van het perron in de auto.
Toch blijft de film door het acteerwerk wel overeind. Mits je niet te hoge verwachtingen hebt van de spanning.

Mr.Movies

Avatar

Klem is de film die zich afspeelt na de gelijknamige tv-serie van 2017 tot 2020. De film is geregisseerd en geschreven door Frank Ketelaar, die ook meegewerkt heeft aan de tv-serie van de film.
In de film reizen Hugo (Barry Atsma) en Sophie (Ellen Parren) naar Italië, om te zien hoe het met hun vrienden Kitty (Georgina Verbaan) en Marius (Jacob Derwig) gaat. De twee hebben namelijk en nieuwe succesvolle wijngaard overgenomen, maar Hugo twijfelt of deze deal wel eerlijk is verlopen. Hugo is namelijk bekend met Marius zijn duistere verleden.
Wanneer Hugo leert over de dochter van de oude wijngaard eigenaar en omdat deze de wijngaard niet heeft geërfd, vermoed Hugo dat er toch iets niet zo zuiver is verlopen tijdens de overname van de wijngaard. De dochter lijkt verder ook duistere connecties te hebben met de Italiaanse criminele wereld. Zo worden Hugo en Sophie opnieuw meegesleurd in een crimineel conflict tussen deze Italiaanse criminelen en hun Hollandse vrienden. Of ze dankzij dit conflict nog bevriend met elkaar kunnen blijven, blijft nog maar de vraag.
Voor het bekijken van deze film is het wel handig als je bekend bent met de voorlopende tv-serie, want de personages krijgen in deze film zelf verder weinig achtergrond of verdere ontwikkeling. Als je dan niet bekend bent met de tv-serie kunnen de personages in de film wat leeg of onbekend overkomen. Zonder kennis uit de serie kunnen andere dingen verder ook onduidelijk overkomen. Dit kan de film soms alleen maar lastiger te volgen kan maken, waardoor het zelfs als wat langdradig kan overkomen.
Het schrijfwerk van het script komt ook niet echt sterk over. Personages maken vaak domme of te simpele beslissingen en keuzes, waardoor de film wat van zijn geloofwaardiger kanten verliest. De Italiaanse criminelen in de film komen verder ook wat dom over alsof het boeven zijn uit een film voor jongere kijkers. Deze criminelen maken namelijk vaak ook domme of onlogische beslissingen. Dit niveau van de criminelen maakt de film zo verder ook niet spannender of meer intens.
Barry Atsma zorgt samen met Ellen Parren en Georgina Verbaan voor passend acteerwerk, maar ze spreken allemaal wel met een overduidelijk Nederlands accent Engels. Dit kan na het zoveelste gesprek wel wat storend overkomen. Georgina Verbaan weet gelukkig wel voor goed scenes te zorgen waar ze samen met de Italiaanse cast aanvaardbare Italiaanse gesprekken weten te voeren. Jacob Derwig levert meer acteerwerk van hetzelfde niveau als de Italiaanse criminelen en hij heeft wel het meest duidelijkste Nederlandse accent in de film. Het acteerwerk van de jonge kinderacteurs komt ook niet bij alle jonge acteurs even sterk naar voren. Scenes die alleen over de kinderpersonages gaan, komen zo ook wat onnodig over. Enkele scenes bevatten informatie om het verhaal later mee vooruit te helpen, maar deze informatie hadden ze ook op een andere manier in de film naar voren kunnen hebben gebracht.