The Interpreter (2005)

The truth needs no translation.

Regisseur Sydney Pollack kreeg voor elkaar wat zelfs Alfred Hitchcock niet lukte, maar of het dat waard was?
play

6,3 details

  • 128 Min
  • Misdaad
  • Drama
  • Thriller
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten
  • Frankrijk
128 Min Verenigd Koninkrijk

Er wordt een reeks escalerende gebeurtenissen in gang gezet wanneer de in Afrika geboren tolk Silvia Broome (Kidman) beweert dat ze toevallig een doodsbedreiging heeft opgevangen tegen een Afrikaans staatshoofd. Er werd gesproken in een dialect dat maar weinig mensen behalve Silvia verstaan. Met de woorden 'de leraar komt deze kamer nooit levend uit' wordt Silvia's leven in een oogwenk op zijn kop gezet en wordt ze het doelwit van de moordenaars. Eenmaal onder bescherming gesteld van agent Tobin Keller (Penn) wordt Silvia's leven steeds meer een nachtmerrie. Naarmate Keller dieper in het verleden van de ooggetuige en haar geheimzinnige wereld van wereldwijde connecties duikt, wordt hij steeds achterdochtiger en denkt hij dat zijzelf deel uitmaakt van de samenzwering. Hoe meer hij te weten komt des te sterker wordt zijn wantrouwen.Is Silvia een slachtoffer? Een verdachte? Of nog heel iets anders? En kan Tobin met zijn eigen hartzeer haar wel afdoende beschermen....

Regie
Sydney Pollack
Cast
Nicole Kidman, Sean Penn, Catherine Keener, Jesper Christensen, Yvan Attal, Curtiss Cook, Eric Keenleyside, Clyde Kusatsu, Michael Wright, George Harris, Hugo Speer, Earl Cameron, Maz Jobrani, Byron Utley, Yusuf Gatewood.
Budget
$ 80.000.000
Opbrengst
$ 162.944.923
Release
04.04.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Sydney Pollack | Cast: Nicole Kidman (Sylvia Broome), Sean Penn (Tobin Keller), Catherine Keener (Dot Woods), Earl Cameron (Zuwanie), Yvan Attal (Philippe) e.a.

Als we regisseur Sydney Pollack mogen geloven moest het voorstel om zijn nieuwste film op te nemen in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties een even lange weg volgen als menig politiek besluit dat daar genomen wordt. In een tijd waar de VN veel ter discussie staan wilde secretaris-generaal Kofi Annan er zeker van zijn dat er geen sprake was van een filmische aanval op het internationale orgaan. Maar het hoofdpersonage, de tolk Sylvia Broome, zou juist door haar jeugd vol politiek geweld zich veilig voelen binnen een diplomatieke omgeving als de Verenigde Naties en dus juist een voorstander zijn van de daar heersende waarden en normen. Toch moesten na het groene licht van Annan ook de vijftien leden van de Security Council er nog hun goedkeuring aan geven.

Zo kreeg Pollack voor elkaar wat zelfs grootmeester Alfred Hitchcock niet lukte. Waar deze nog een replica van het VN-decor moest bouwen voor zijn meesterwerk North by Northwest had het team achter The Interpreter, na bijna een jaar van onderhandelen, als eerste toegang tot het zwaar beveiligde gebouw. Je kunt je afvragen wat er uiteindelijk de meerwaarde van is geweest als de regisseur er geen standpunt mee wilde verkondigen, of de misstanden in de wereld wilde behandelen in deze meer dan realistische setting. Was het een extra publiciteitsstunt waarmee hij collega-filmmakers kon aftroeven en wellicht een groter publiek kon bereiken? En is zoiets eigenlijk wel nodig als je Oscarwinnaars Nicole Kidman en Sean Penn de hoofdrollen laat vertolken? Feit blijft dat het VN-gebouw inderdaad een perfecte locatie blijkt voor een gelikte thriller. Cameraman Darius Khondji benut ruimschoots de kans om van het politieke toneel, vol belangrijk internationaal publiek met al haar kamertjes, microfoontjes en gangenstelsels, een waardig filmdecor te maken.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

The Interpreter Nieuwsberichten

Laatste reacties

hansbeer

"...Een aardig spannende film, wel de moeite waard om een keer te zien, niet meer dan dit. Het onderwer......"

ribas123

"...Wel een leuke film met een leuke twist.....kijkt gewoon makkelijk weg. Absoluut niet slecht...."

lordhumangus

"...Standaard verhaaltje waarin Nicole Kidman en Sean Penn dor hun optreden de film redden. Want zo bijz......"

The Interpreter

acties