Eerste recensies gamefilm 'Tetris' met Taron Egerton: anders dan anders?

Weet de film net zo boeiend te zijn als het computergame?

Wouter van de Sanden 18 maart 2023 14:11 in Algemeen
Het klinkt misschien onwerkelijk, maar toch is een biopic verfilming over een van de meest iconische retro games in de geschiedenis een feit. De eerste recensies voor Tetris verschijnen intussen nu de releasedatum nadert.

De film zal eind deze maand wereldwijd op streaming verschijnen, en het werd dan ook tijd dat de eerste recensies hun weg online zouden vinden. Momenteel staat Tetris met goed en wel 25 stemmen op een sterke 80 procent op de Tomatometer.

De algemene critics consensus van Rotten Tomatoes geeft het volgende aan: "Hoewel het lang niet zo verslavend of dynamisch is als het spel, biedt Tetris een leuk, bruisend verslag van het verhaal achter een 8 bit klassieker."

Eerste recensies
En de recensies liegen er niet om dat Tetris van regisseur Jon S. Baird (Stan & Ollie) misschien wat problemen kent, maar over het algemeen goed weet te overtuigen. Lees de recensies van enkele Top Critici hieronder.

"Nee, niet alle stukjes passen in elkaar, en het gaat zeker niet sneller naarmate het spel vordert (iets wat het van het spel misschien beter had kunnen nabootsen), maar het heeft spelers die de moeite waard zijn om voor te juichen en een verhaal dat steeds beter wordt," zo schrijft Kate Erbland van IndieWire.

"Dit fictieve verslag over de licentiestrijd voor het populaire puzzelspel Tetris is, hoewel het nooit verder komt dan het ondiepe van zijn op geld beluste plot, grotendeels boeiend en uitbundig," zo meld Dan Jolin van Empire Magazine.

"Ergens gaandeweg Jon S. Baird's vlotte en meeslepende fictieve kijk op de uitvinding van Tetris, vergeet je dat je naar een film over een videospel zit te kijken," zo zegt Lovia Gyarkye van Hollywood Reporter.

"Zie "Tetris" als een lo-fi versie van John Le Carré's "The Russia House," zo omschrijft Peter Debruge van Variety.

"Tetris scheert het oppervlak van een oprecht merkwaardige 'waargebeurde' thriller, welke te vaak speelt als een veredelde Disney-versie van "The Social Network," zo schrijft Simon Abrams van The Wrap.

Over Tetris
De film vertelt het verhaal van hoe een van 's werelds populairste videospellen zijn weg vond naar spelers over de hele wereld.

We volgen de Nederlandse computerspelontwerper Henk Rogers (Taron Egerton) die als eerste de distributierechten van Tetris weet te bemachtigen.

Het spel wint aan grote populariteit, en in de jaren 80, in de tijd van de Koude Oorlog, raakt Henk betrokken in een bitse strijd om de auteursrechten.

Rogers en Tetris-uitvinder Alexey Pajitnov (Nikita Efremov) bundelen daarbij hun krachten in de USSR en riskeren alles om Tetris naar de massa te brengen.

Tetris verschijnt vanaf 31 maart wereldwijd op de streamingdienst Apple TV+.

NieuwsFilm

meest populair