Deze iconische tekst in 'Star Wars' werd door Harrison Ford bedacht

Deze iconische tekst in 'Star Wars' werd door Harrison Ford bedacht

George Lucas haatte de beroemde "I know" zin uit 'Empire Strikes Back'.

De Star Wars-films van geestelijk vader George Lucas zorgden voor een heuse revolutie in Hollywood. Vooral de tweede film in de originele trilogie, The Empire Strikes Back (1980), wordt door critici beschouwd als een van de beste sciencefictionfilms ooit. Dit is ook te danken aan de iconische woorden van Harrison Ford.

The Empire Strikes Back eindigt met een epische climax waarin Darth Vader tegen Jedi Luke Skywalker bekent: "I am your father". Maar ondanks alle positieve reacties was George Lucas toch niet zo blij met één bepaalde scène met Ford.

Twee legendarische woorden
Op een bepaald moment bekent prinses Leila (Carrie Fisher) de liefde aan Han Solo (Ford) met de woorden: "I love you". Waarop Han Solo reageerde met de iconische woorden: "I know".

Regisseur Irvin Kershner legt uit dat de reactie in het script eigenlijk was: "I love you too". Maar bij het opnemen van de scène voelde het toch niet goed en besloten hij en Ford andere opties te proberen. In de lunchpauze zei Kershner tegen Ford: "Probeer het nog een keer en doe gewoon wat er in je opkomt." De rest is geschiedenis.

Boze George
De twee maakten nietsvermoedend de film af, totdat ze benaderd werden door Lucas. De afwijking in het script zorgde voor een flinke discussie op de set tussen Lucas en Kershner. Ook Ford herinnert zich dat Lucas "helemaal gek" werd door de verandering: "Ik denk dat eerlijk is om te zeggen dat hij gek werd. Hij vond het verschrikkelijk en dacht dat er hard om gelachen zou worden [door het publiek]".

Uiteindelijk besloten de regisseur en Lucas dat twee preview-screenings met publiek zouden bepalen of de quote de film zou halen. Tijdens de scène werd er door het publiek gelachen, maar het was meer een lach van herkenning.

"I know"
Toen de film voorbij was kwamen de mensen naar voren en zeiden ze dat de "I know" de mooiste zin was van de film. Daarop besloot Lucas geen preview meer te houden en de zin te accepteren.

Bekijk onderstaande video om meer uitleg te krijgen over hoe ze tot de zin kwamen:


Quotes uit Star Wars
Een andere filmquote uit Star Wars eindigde erg hoog in de 10 meeste iconische filmquotes.

NieuwsFilm

meest populair