De Joker kwam zo aan zijn littekens in 'The Dark Knight'

De Joker kwam zo aan zijn littekens in 'The Dark Knight'

Een duidelijk antwoord is er niet, maar dat is ook de bedoeling.

We hebben al heel wat acteurs Batmans aartsvijand Joker zien spelen, maar de acteur die deed het beste deed is in de ogen van de nodige filmfanaten toch Heath Ledger. Er is een vraag die fans al meer dan 15 jaar bezighoudt: hoe komt hij eigenlijk aan zijn littekens?

In 2005 wist Christopher Nolan al hoge ogen te gooien met Batman Begins, maar in 2008 overtrof hij zichzelf met The Dark Knight. Hierin zitten heel wat topacteurs, maar Ledger als de Joker is toch wel de ster van de show en is het hoogtepunt van de blockbuster.

Scènes
De Joker ziet er angstaanjagend uit, maar dat komt voornamelijk door zijn gigantische littekens die een soort van 'glimlach' vormen. Maar hoe komt hij hieraan? In de film legt hij dit zelf uit. Op een moment zegt hij dat zijn agressieve vader in een woede-uitbarsting zijn gezicht opensneed.



Iets later in de film zegt hij echter weer dat hij dit zelf heeft gedaan. Zo zegt hij dat hij vroeger een vrouw had, die was aangevallen en verminkt. Om te laten zien dat hem dit niks uitmaakte en hij nog steeds van haar hield, sneed hij een brede lach op zijn gezicht. Zij walgde hier echter van en verliet hem.



Waar of niet?
De vraag is natuurlijk of een van deze twee verhalen überhaupt klopt. Beide verhalen passen wel bij de Joker: zijn relatie met zijn wrede vader zou ervoor kunnen hebben gezorgd dat hij is doorgedraaid, terwijl hij eigenlijk al behoorlijk krankzinnig was in het verhaal over zijn vrouw dat hij zich zoiets zelf aandoet, enkel en alleen om haar 'een plezier te doen'.

De Joker is in de film wel een leugenaar en flink gestoord, zonder dat je echt begrijpt waarom hij doet wat hij doet. Michael Caine's Alfred zegt het misschien nog wel het beste: "Some men just want to watch the world burn".

Joaquin Phoenix' Joker laat zien waar hij vandaan komt en wat er met hem is gebeurd, maar dit wil Nolan juist vermijden. We kunnen alleen speculeren over Ledgers Joker, want zijn verleden is een groot mysterie en daar maakt de regisseur slim gebruik van, waardoor we het er de dag van vandaag er nog steeds over hebben.

NieuwsFilm

meest populair