Stanley Kubrick verwoestte de set van de scifi-klassieker '2001: A Space Odyssey' om perfectionistische redenen

Stanley Kubrick verwoestte de set van de scifi-klassieker '2001: A Space Odyssey' om perfectionistische redenen

Niemand mag hem nadoen of 'na-apen'.

Stanley Kubrick wordt door de nodige filmfanaten gezien als een van de beste regisseurs aller tijden. De filmmaker heeft dan ook heel wat pareltjes gemaakt, maar hij was zelf ook een gigantische fan zijn eigen werk. Sterker nog, hij zorgde ervoor dat niemand zijn werk zou kunnen 'kopiëren'.

Kubrick heeft natuurlijk heel wat iconische films gemaakt. Denk bijvoorbeeld maar aan The Shining, Clockwork Orange en 2001: A Space Odyssey. Vooral voor het laatstgenoemde project had Kubrick heel wat materiaal nodig, maar helaas bestaat hier nog maar bijzonder weinig van...

De reden
Menig filmmuseum of collectioneer zou maar wat graag enkele items van 2001: A Space Odyssey willen bemachtigen, maar dat is bijna zo goed als onmogelijk. De reden hiervoor? Toen de opnames erop zaten besloot Kubrick bijna al het materiaal te vernietigen.

De regisseur had namelijk behoorlijk veel moeite met de gedachte dat zijn spullen gebruikt zouden kunnen worden voor andere sciencefiction films. Hier wilde hij dus een stokje voor steken en om zeker te weten dat hij dit kon voorkomen besloot hij bijna alles te slopen.

Zonde
Dat is natuurlijk doodzonde, maar gelukkig kunnen we wel nog genieten van de film zelf. Bekijk hieronder nog eens de trailer van 2001: A Space Odyssey.



NieuwsFilm

meest populair