Ontdek waarom 'Battlefield Earth' de cultklassieker van de 21e eeuw is: het kijken waard

Ontdek waarom 'Battlefield Earth' de cultklassieker van de 21e eeuw is: het kijken waard

John Travolta als de absurde schurk Terl.

De film Battlefield Earth heeft ondertussen een bepaalde cultstatus bereikt, ondanks dat deze vaak als een mislukking wordt gezien. Maar is de film wel een mislukking als we even vergeten dat er een miljoenenverlies was?

Cultstatus en Verhaal
Wat maakt een "slechte" film goed? Het antwoord daarop is simpel: entertainment! Het $73 miljoen kostende Battlefield Earth heeft zulke over-de-top scènes dat het bijna een parodie wordt. Juist de bizarre mengelmoes van sciencefiction en campy gekkigheid geeft de film een charme die vrij uniek aandoet.

De film speelt zich af in het jaar 3000, als de aarde is bezet door Psychlo's. Dit is een ruimteras dat geobsedeerd is door goud. Deze setting creëert een bijzonder schouwspel, dat liefhebbers van vintage sci-fi zeker een warm gevoel zal geven. En ja, het zorgt voor de nodige humor.

Acteerwerk en stijl
De overgeacteerde prestaties van John Travolta als de schurk Terl kan bijna gezien worden als een waar hoogtepunt (in de film dan). Zijn opvallende kapsel en extravagante houding maken hem bijzonder absurd. De vastberadenheid van de held Jonnie Goodboy Tyler van Barry Pepper zorgt voor het nodige contrast.


Visueel is Battlefield Earth ook een bijzondere ervaring. Het opvallende camerawerk, de gesatureerde kleuren en vreemde belichting dragen bij aan de onwerkelijke, bijna stripboek-achtige uitstraling. Het is een visueel cadeautje als je openstaat voor een minder standaard uitvoering.

Campy
Ondanks alle kritiek zijn de speciale effecten voor die tijd, de film verscheen in 2000, al best gaaf. Zeker als je weet dat het merendeel pre-CGI was. De film doet meer aan als een live-action tekenfilm, wat bijdraagt aan de campy sfeer.


Het mag duidelijk zijn dat Battlefield Earth geen meesterwerk is. Verre van dat. Voor een avondje absurd scifi-vermaak en met een bak popcorn, zou je misschien best kunnen genieten van over-de-top sciencefiction.

Kijken?
Op dit moment lijkt er geen grote streamingdienst de film aan te bieden. Op Bol.com en ongetwijfeld Marktplaats kun je de film voor een prikkie oppikken op Dvd.

NieuwsFilm

meest populair