Hoe een choquerende uitspraak ervoor zorgde dat Lars von Trier verbannen werd van Cannes

Hoe een choquerende uitspraak ervoor zorgde dat Lars von Trier verbannen werd van Cannes

Zijn uitspraak was dan ook choquerend.

Sommige mensen zijn van mening dat je vandaag de dag bijna niks meer kan of mag zeggen zonder dat je hiervoor bakken van kritiek over je heen krijgt. Toch weet je dat je sommige dingen toch beter maar niet hardop kan zeggen, maar daar hoort Lars von Trier niet bij.

De regisseur, o.a. bekend van Breaking the Waves, Dogville en het Nymphomaniac-tweeluik, was in 2011 in Cannes om Melancholia in de spotlights te zetten. Dit verliep echter zeker niet op rolletjes.

Choquerende uitspraak
Voor de film maakte von Trier gebruik van de muziek van componist Richard Wagner. Adolf Hitler was zelf een grote fan van deze muziek en hier maakte de filmmaker een zeer misplaatse grap over.

Zo zei von Trier dat hij zelf ook een beetje een Nazi was en dat hij Hitler wel een beetje begrijpt en zelfs sympathie voor hem heeft. Dit schoot heel wat mensen begrijpelijk in het verkeerde keelgat. De organisatoren van het filmfestival verklaarden hem dan ook snel een persona non grata en hij moest Cannes met onmiddellijke ingang verlaten.

Niet meer welkom
Ondanks het feit dat von Trier zich ervoor heeft verontschuldigd, was dit niet genoeg voor de organisatie. Zij zeiden destijds: "Het Festival van Cannes biedt artiesten van over de hele wereld een uniek platform om hun werk voor te stellen en de vrijheid van meningsuiting en creatie te verdedigen".

"De directie betreurt ten zeerste dat Von Trier dit forum gebruikt heeft om opmerkingen te maken die onaanvaardbaar en onduldbaar zijn en in tegenspraak zijn met waarden zoals menselijkheid en generositeit die tijdens het festival centraal staan." Hij is sindsdien dan ook niet langer welkom op en in Cannes.

NieuwsFilm

meest populair