58ste Internationale Filmfestival Berlijn (07.-17.02.2008)

Vanavond om 19:00 opent de 58ste editie van het filmfestival van Berlijn met de wereldpremière van de nieuwste film van Martin Scorsese; de muziekdocumentaire Shine a Light over de Rolling Stones. De documentaire volgt de Stones tijdens twee concerten die de band in 2006 gaf in New York met daarin ruime aandacht voor gastoptredens van onder andere Jack White van de White Stripes en Christina Aguilera. Bij de première worden vanavond naast de regisseur en de Rolling Stones vele internationale gasten verwacht, waaronder Brian DePalma, Steven Soderbergh, Armin Mueller-Stahl, Goldie Hawn, Neil Young, Daniel Brühl, Tom Tykwer en cameraman Michael Ballhaus.





Dit jaar is FilmTotaal volop aanwezig in Berlijn en zal verslag doen van dit uitgebreide festival aan de hand van dagelijkse weblogs, recensies, een top tien, interviews en fotoreportages. Waar ons eigen International Film Festival Rotterdam zich jaarlijks ten doel stelt om de vinger op de pols van de tijd te leggen door zich met name te richten op de hedendaagse cinema, omvat de Berlinale veel en veel meer. Alleen het hoofdprogramma bestaat al uit zes grote onderdelen: de Competitie, het Panorama, het Internationale Forum van de Nieuwe Cinema, de Generation, het Perspektive Deutsches Kino en het Retrospectief. De meeste aandacht gaat ieder jaar vanzelfsprekend uit naar de competitiefilms die meedingen naar de Gouden Beer voor beste film of een van de Zilveren Beren die worden uitgereikt aan de beste regisseur, actrice, acteur, script, camera/montage/muziek/kostuums of set design.





De jury van de Gouden en Zilveren Beer-competitie bestaat dit jaar uit juryvoorzitter Costa-Gavras (Z, Missing), productiedesigner Uli Hanisch, actrice Diane Kruger, geluidsdesigner Walter Murch, filmproducent Alexander Rodnyansky en de Taiwanese actrice Shu Qui. De jury is dit jaar kleiner dan gebruikelijk, omdat vandaag bekend werd gemaakt dat de twee eerder aangestelde juryleden Susanne Bier en de Franse actrice Sandrine Bonnaire verstek moeten laten gaan wegens verplichtingen elders. Kanshebbers voor de Beren zijn dit jaar Gardens of Night van Damian Harris met John Malkovich en Jeremy Sisto, Elegy van Isabel Coixet met Ben Kingsley en Penélope Cruz, Happy-Go-Lucky van Mike Leigh, Julia van Erick Zonca en met name de voor acht Oscars genomineerde There Will Be Blood van Paul Thomas Anderson met Daniel Day-Lewis.





Onder de vele andere prijzen die worden uitgereikt tussen 7 en 17 februari behoren onder andere de ere-Gouden Beer voor de Italiaanse regisseur Franceso Rosi, aan wie een hommage programma wordt gewijd met vertoning van dertien films, waaronder meesterwerken als Cristo si è fermato a Eboli en Il Caso Mattei. Ook acteur Karlheinz Böhm, bekend van de Sissi-films en Peeping Tom wordt geëerd met een speciale prijs. Het jaarlijkse retrospectief van deze 58ste editie wordt gewijd aan de Spaanse regisseur Luis Buñuel (1900-1983) van wie tweeëndertig films worden vertoond die hij zelf regisseerde en acht films waaraan hij werkte als regieassistent, producent of scriptschrijver. Het programma Retrospektive zal daarnaast nog recente restoraties laten zien van enkele zwijgende films van onder andere Carl Theodor Dreyer en Robert Reinert.





Toch zullen ook dit jaar de meest interessante films zich waarschijnlijk bevinden in Panorama en Forum. Het festivalonderdeel Panorama richt zich op de vernieuwende film van bekende regisseurs, op debuutfilms en op trends in de arthouse cinema. Te zien zijn onder andere Boy A van John Crowley, Det Som Ingen Ved van Søren Kragh-Jacobsen, Madonna’s regiedebuut Filth And Wisdom en Transsiberian van Brad Anderson. Ook het onderdeel Forum wil vernieuwende trends duiden en gaat daarin nog rigoureuzer te werk door de festivalbezoeker te trakteren op avant-garde, experimenteel, essays, politieke reportages en nog onbekende filmmakers. In dit onderdeel zal nieuw werk te zien zijn van Guy Maddin (My Winnipeg), Isabella Rossellini (Green Porno) en Dusan Makavejev ( W.R. - The Mysteries of Organism).





Maar naast deze hedendaagse cinema wordt ook oud werk vertoond van Rainer Werner Fassbinder, Wim Wenders en Werner Herzog, is er een speciaal programma over de Vietnamoorlog in de Amerikaanse cinema met bijvoorbeeld Catch 22 en M.A.S.H., een onderdeel over eten en drinken, het TEDDY-programma met gay and lesbian cinema, en uiteraard de jaarlijkse Berlinale Talent Campus, waarin filmprofessionals in collegevorm vertellen en discussiëren over hun werk. Sprekers zijn dit jaar onder andere Gouden Palm winnaar Mike Leigh (Naked), Stephen Daldry (Billy Elliot), Zilveren Beer winnaar Dusan Makavejev (Sweet Movie, Oscar- en Gouden Palmwinnaar Andrzej Wajda (Danton) en productiedesigner Alex McDowell (Minority Report, Corpse Bride).





Vanaf vandaag zijn op deze plek dagelijks blogs, recensies en fotoreportages te vinden vanuit het werkelijk overweldigende aanbod van deze 58ste editie van het filmfestival van Berlijn. De geplande interviews met Andrzej Wajda over Katyn, Oscarwinnaar Errol Morris over Standard Operating Procedure, Juan Luis Buñuel over zijn vader Luis Buñuel, Laetitia Masson over Coupable, Hans Weingartner over Free Rainer, Sandrine Bonnaire over Elle s'appelle Sabine en Michel Gondry over zullen in volledige vorm later op FilmTotaal worden gepubliceerd wanneer de betreffende films hun Nederlandse release krijgen.



NieuwsFilm

meest populair