Openingsceremonie

[header]Met een zaal vol genodigden uit binnen- en buitenland werd zojuist de 58ste editie van het Filmfestival van Berlijn geopend. De eerste spreker was de zichtbaar nerveuze burgemeester van Berlijn, die zijn korte toespraak besloot met de woorden ‘Let’s Rock’, waarmee hij doelde op de officiële openingsfilm van de Berlinale, de muziekdocumentaire Shine a Light van Martin Scorsese.[/header]Met een zaal vol genodigden uit binnen- en buitenland werd zojuist de 58ste editie van het Filmfestival van Berlijn geopend. De eerste spreker was de zichtbaar nerveuze burgemeester van Berlijn, die zijn korte toespraak besloot met de woorden ‘Let’s Rock’, waarmee hij doelde op de officiële openingsfilm van de Berlinale, de muziekdocumentaire Shine a Light van Martin Scorsese.

Maar voor het zover was, werden eerst de juryleden aan de zaal voorgesteld. Sinds vorig jaar is er naast de internationale competitiejury ook een driekoppige jury die de Best First Feature Award, een geldbedrag van € 50.000, toekent aan de beste debuutfilm uit de programmaonderdelen Competition, Panorama, Generation of het Forum. De leden van deze jury zijn achtereenvolgend Ben Barenholtz, producent van meerdere films van Joel en Ethan Coen, regisseuse Dominique Cabrera en Jasmila Zbanic, de Bosnische regisseuse van Grbavica.



Vervolgens riep festivaldirecteur Dieter Kosslick de juryleden van het prestigieuze competitieprogramma bij zich. Op een groot videoscherm werden de zes leden van de Internationale Jury kort voorgesteld, en een voor een betraden voorzitter Costa-Gavras, Uli Hanisch, Diane Kruger, Walter Murch, Alexander Rodnyansky en Shu Qui het podium. Alvorens tot de officiële opening over te gaan, riep Kosslick de beeldschone Taiwanese actrice Shu Qui bij zich. Hij frommelde met enige moeite een gelukskoekje uit zijn verpakking en liet haar de woorden ‘Happy New Year’ voorlezen, waarna Kosslick alle Chinezen een gelukkig nieuwjaar toewenste.

Juryvoorzitter Costa-Gavras en actrice Diane Kruger (Troy, Goodbye Bafana) openden vervolgens het festival, waarna het podium toekwam aan het illustere gezelschap van Mick Jagger, Ron Wood, Keith Richards, Charlie Watts en Martin Scorsese. Terwijl de andere drie doorlopend aan het praten en keten waren, bedankten Jagger en Scorsese het publiek en directeur Kosslick voor het verkiezen van Shine a Light als openingsfilm. En het is een extra eer, omdat het de allereerste keer is dat de Berlinale wordt geopend met een documentaire.

Regisseur Martin Scorsese vertelde dat hij het altijd fijn vond om op het Berlijnse filmfestival te zijn, al was de laatste keer 1981. “I think that must have been with Raging Bull.” In het publiek was wat verontwaardiging te horen, omdat het zo leek alsof hij daarna nooit meer genomineerd is geweest. In werkelijkheid draaide Raging Bull destijds niet eens in de competitie mee en werd Scorsese slechts een keer genomineerd: in 1991 voor Cape Fear. Maar dat ligt een en al aan het feit dat films die meedingen naar een Gouden Beer dan wel in Berlijn hun wereldpremière dienen te hebben. Tenslotte reikte Dieter Kosslick nog twee minibeertjes uit aan Mick Jagger en Scorsese, waarna het zaallicht doofde en de openingsfilm begon.



NieuwsFilm

meest populair