Een van de beste films van het jaar: 'The First Slam Dunk' in jouw Top 10 van 2023?

Een van de beste films van het jaar: 'The First Slam Dunk' in jouw Top 10 van 2023?

Dit jaar verschenen al enkele toppers, maar The First Slam Dunk overtreft velen.

Met grote blockbusters als John Wick: Chapter 4, Evil Dead Rise, Spider-Man: Across the Spider-Verse, Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One en Oppenheimer verschenen er al heel wat gave films op het grootste witte doek. Maar er zijn ook wat kleinere pareltjes te bewonderen.

Zo maakten films als The Quiet Girl en The Blue Caftan al indruk in de filmhuizen en recent verscheen er beperkt een ijzersterke anime: The First Slam Dunk van schrijver en regisseur Takehiko Inoue.

The First Slam Dunk
De anime is gebaseerd op Inoue's eigen mangareeks Slam Dunk die verscheen van 1990 tot 1996 met 31 uitgaven. De mangareeks en de film gaat over het basketbalteam van Shohoku High School.

De anime focust zich vooral op Ryota Miyagi, de point guard van het basketbalteam. Hij had een broer, Sota, die drie jaar ouder was dan hij, en die zijn liefde voor basketbal inspireerde. Ryota en zijn teamgenoten Hanamichi Sakuragi, Takenori Akagi, Hisashi Mitsui en Kaede Rukawa dagen de interhoge basketbalkampioenen, de Sannoh-school, uit.

Anime
De ontvangst van de anime is indrukwekkend. Op Rotten Tomatoes staat The First Slam Dunk nog altijd op de volle 100 procent, na 24 recensies. De Audience Score staat op 97 procent. De IMDb noteert een 8,4/10 en Metacritic 87/100.


Wereldwijd haalde de film al $264,4 miljoen op, met $106,4 miljoen in Japan, $75,8 miljoen in China en $30,4 miljoen in Zuid-Korea. Recent verscheen de anime ook in de VS waar tot op heden 'slechts' $645.086 werd opgehaald.

Nederlandse bioscopen
In Nederland draait The First Slam Dunk nu ook beperkt, onder meer in Pathé. Mocht je van anime, basketbal of gewoon van een goede film houden, dan mag je The First Slam Dunk niet missen.



NieuwsFilm

meest populair