Indrukwekkend: Zo zag de atoombomtest uit 'Oppenheimer' er in het echt uit

Indrukwekkend: Zo zag de atoombomtest uit 'Oppenheimer' er in het echt uit

De beelden in de film Oppenheimer waren stevig, maar de echte beelden van de atoombomtest Trinity zijn dat misschien nog wel meer.

De film Oppenheimer bouwt lange tijd op naar de eerste grote atoombomtest die J. Robert Oppenheimer en zijn team uitvoeren onder de codenaam 'Trinity'. De beelden van regisseur Christopher Nolan zijn indrukwekkend, maar de echte beelden misschien nog wel meer.

Op 16 juli 1945 krijgt Oppenheimer, in de film gespeeld door Cillian Murphy, groen licht om tijdens het Manhattan Project zijn atoombom te testen. In de woestijn Jornada del Muerto nabij Socorro, New Mexico vindt de enorme explosie plaats.

Gadget
De bom kreeg de bijnaam 'Gadget' en had hetzelfde ontwerp als de allesverwoestende 'Fat Man'-bom die op 9 augustus 1945 op Nagasaki, Japan werd gegooid. De explosie van 'Gadget was de eerste kernexplosie op aarde ooit.

De kracht was enorm en zelf vier keer groter dan verwacht. De bom had een kracht van maar liefst 19.000 ton TNT. Ter vergelijking: de zwaarste bom toen had een kracht van 20 ton TNT. Tot 190 km (!) vanaf de testlocatie sneuvelden ruiten.

Echte beelden
Hieronder zie je een video van Glimpses Into the Past met de echte beelden van de 'Trinity'-test. De beelden worden misschien nog wel enger als je weet dat 'Gadget' kinderspel is bij de atoombommen die later zijn gemaakt en tot ontploffing zijn gebracht.


De beelden zijn verscherpt en vergroot tot 1080p door Topaz AI, ingekleurd door Deep Exemplar Based Video Colorization) en heeft een verhoogde frame-rate van 60fps.

NieuwsFilm

meest populair