Een van de beste films van 2023 voor de rechter gesleept

Een van de beste films van 2023 voor de rechter gesleept

Mocht de aanklager zijn gelijk krijgen, zijn de producenten een flinke 4,8 miljoen dollar kwijt.

Het wordt flink puzzelwerk voor de producenten van de Tetris-film. Ze zouden namelijk zonder expliciete toestemming de inhoud van een boek, dat zou hebben gediend als inspiratie voor de film, hebben aangepast in het scenario. En daar kan nog best een flink prijskaartje aan hangen...

Daniel Ackerman, de schrijver van het boek 'The Tetris Effect: The Game That Hypnotized the World', heeft een rechtszaak aangespannen in de federale rechtbank van Manhattan. Daarin beschuldigt hij Apple, de Tetris Company en anderen van het aanpassen van zijn werk, dat in 2016 verscheen.

Problemen vanaf het begin
Volgens Ackerman zou de Tetris Company onterecht ervoor hebben gezorgd dat delen van zijn boek werden gekopieerd in het filmscript van Tetris, zonder dat hij daar ooit over was geïnformeerd.

In eerste instantie had hij een voorpublicatie van zijn boek naar het bedrijf gestuurd, waarna het bedrijf zou hebben geweigerd enige samenwerking met Ackerman aan te gaan. .

Kopiëren
Volgens de aanklacht zouden CEO Maya Rogers en scenarioschrijver Noah Pink in 2017 "veel specifieke delen en gebeurtenissen uit het boek hebben geleend". Nu worden zij aangeklaagd voor het schenden van auteursrecht en oneerlijke concurrentie.

Deze beschuldiging is alleen uitermate lastig hard te maken voor de rechter, aangezien zowel het boek als de film gebaseerd zijn op daadwerkelijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van het bedrijf. Auteursrecht kan lastig van toepassing zijn op de loop van de geschiedenis...

Schadevergoeding
Naar verluidt heeft Ackerman een schadevergoeding geëist van ten minste 6% van het productiebudget. Het volledige budget bedraagt $80 miljoen voor de film - oftewel $4,8 miljoen.



In maart 2023 ging de biografische film in première op Apple TV+. Het verhaal volgt de race om een licentie en een patent voor het videospel uit Rusland aan het eind van de jaren tachtig, midden in de Koude Oorlog.

Kijken
Tetris is nu te bekijken via Apple TV+.

NieuwsFilm

meest populair