Miljoenenopbrengst maar geen winst voor 'Fast X' - Moeten filmstudio's hun budgetstrategie heroverwegen?

Miljoenenopbrengst maar geen winst voor 'Fast X' - Moeten filmstudio's hun budgetstrategie heroverwegen?

Moeten studio's beter nadenken over hoe ze hun geld uitgeven aan grote zomerfilms?

Fast X is een van de meest bezochte films van 2023. Maar ondanks de vele miljoenen die de film heeft opgebracht, zal Universal nauwelijks geld verdienen aan de film. De vraag is of de formule van de zomerblockbuster nog wel levensvatbaar is.

Fast X verscheen 19 mei in de wereldwijde bioscopen en heeft sindsdien een nette $704 miljoen opgebracht aan de wereldwijde bioscoopkassa's. Het is niet de best verdienende film in de franchise (dat is Fast & Furious 7), maar het is wel de 4de meest succesvolle film van 2023.

Waarom Fast X geen winst maakt
Ondanks dit succes zal de film maar weinig winst maken voor filmstudio Universal. De reden hiervoor is het gigantische budget van de film. Universal gaf maar liefst $340 miljoen uit voor de actiefilm. Tel daar $100 miljoen voor promotie en marketing van de film bij op en je komt uit op een totale uitgave van $440 miljoen.

Van de volledige opbrengsten van een film vloeit gemiddeld de helft terug naar de filmstudio. Dat zou betekenen dat Universal ongeveer $352 heeft verdiend, niet genoeg om de gigantische productiekosten te dekken.



Hollywood heeft een probleem met hoge budgetten
Het is een terugkerend thema in 2023: films die aardig wat geld opbrengen maar geen winst kunnen maken door de gigantische productiekosten. The Little Mermaid, Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One, Elemental en Transformers: Rise of the Beasts brachten allemaal vele miljoenen op, maar leiden door de absurd hoge kosten toch tot verlies voor de studio's.

De hits van 2023
Aan de andere kant zijn de grote hits van dit jaar (Barbie, Oppenheimer, The Super Mario Bros. Movie, Spider-Man: Across the Spider Verse) allemaal films die voor een meer bescheiden budget zijn gemaakt. Zo verdiende The Super Mario Bos. Movie $1,35 miljard met een budget van $100 miljoen. Barbie verdiende al $1,2 miljard met een budget van $140 miljoen.

Studio's zullen wellicht in de toekomst kritischer gaan kijken naar de budgetten van hun grote films. 2023 laat wel zien dat honderden miljoenen uitgeven aan een film meestal niet loont, hoe bekend de franchise ook mag zijn.

NieuwsFilm

meest populair