Bedenker 'Fight Club' over het einde van de film: "ik ben er geen fan van"

Bedenker 'Fight Club' over het einde van de film: "ik ben er geen fan van"

David Fincher ging voor iets heel anders, iets dat Chuck Palahniuk niet echt op prijs stelt.

David Fincher heeft al heel wat topfilms gemaakt, maar de meeste filmfanaten zullen Fight Club toch zijn beste film noemen. De bedenker van dit verhaal is echter niet zo'n grote fan van de blockbuster. Hij deelt nu zijn mening.

Fincher heeft al heel wat pareltjes gemaakt, zoals Se7en en Zodiac. Ook wist hij hoge ogen te gooien met de serie Mindhunter. Fight Club behoort ook tot zijn betere werk, maar schrijver Chuck Palahniuk vindt een dingetje toch iets minder.

Mening
Palahniuk is zelf geen fan van het einde. Hier heeft hij het volgende over te zeggen: "Ik vind het einde eerlijk gezegd niet geweldig, met de tikkende bom en de aftellende klok. Scenarioschrijver Jim Uhls heeft dit erin gestopt".

Volgens Palahniuk past dit niet bij de originele versie en visie van zijn verhaal. Hoewel Fincher en co. grotendeels trouw zijn gebleven aan het bronmateriaal, is het einde dus anders. Wat is dan het grote verschil?

Uitleg
Op het einde van de film komt The Narrator (Edward Norton) erachter dat Tyler (Brad Pitt) een gespleten persoonlijkheid van hem is. Laatstgenoemde is van plan de schulden van vele mensen 'uit te wissen' door de gebouwen met kredietgegevens op te blazen.



Tijdens de laatste verhitte confrontatie schiet The Narrator zichzelf in de mond om een einde te maken aan Tyler. Zelf overleeft hij het wel en kijkt hij samen met zijn partner Marla (Helena Bonham Carter) naar de explosies in de verte.

Boek
In het boek gaat het er anders aan toe. Tyler is nog steeds van plan een wolkenkrabber op te blazen, maar niet om mensen met geldproblemen te helpen, maar om een martelaar te worden. Ook wil hij samen met The Narrator om het leven komen in de explosie.

De explosie vindt echter niet plaats en Tyler verdwijnt uit zichzelf. The Narrator schiet zichzelf wel neer, maar overleeft het en wordt in een psychiatrisch ziekenhuis geplaatst. Palahniuk stelt het dus niet zo op prijs omdat Fincher er iets anders van heeft gemaakt.

NieuwsFilm

meest populair