Deze twee scènes werden volledig geïmproviseerd door Heath Ledger in 'The Dark Knight'

Deze twee scènes werden volledig geïmproviseerd door Heath Ledger in 'The Dark Knight'

Zijn Joker wordt nog door menig filmfanaat gezien als een van de beste rollen aller tijden.

Heel wat acteurs hebben al de Joker gespeeld, maar de favoriet blijft waarschijnlijk toch wel Heath Ledgers prestatie in The Dark Knight. Niet alleen zette hij de rol weergaloos neer, hij ging ook behoorlijk ver voor de rol.

Ledger was onherkenbaar als Batmans aartsvijand. Om zich er zo goed mogelijk op voor te bereiden, sloot de acteur zichzelf op in een donkere hotelkamer gedurende een maand. Hier trainde hij zich om de sadistische lach en de griezelige stem van de Joker onder de knie te krijgen.

Meer
Daar blijft het niet bij. Ledger liet weten zijn eigen versie van de Joker te willen creëren, iets dat geen makkelijke taak was. Voor hem wist Jack Nicholson nog hoge ogen te gooien als 'The Crown Prince of Crime' en ook Mark Hamills stem is behoorlijk iconisch.

Ledger was dan ook betrokken bij bijna alle keuzes en beslissingen over het personage. Zo had hij het gedeeltelijk voor het zeggen hoe de make-up eruit kwam te zien, eveneens als zijn outfit. Ook ging de acteur behoorlijk ver voor zijn rol.

Keuzes
Zo wilde Ledger bijvoorbeeld echt geslagen worden door Christian Bale, wanneer zijn Joker het opneemt tegen Batman. Bale zei dat dit niet nodig was, maar Ledger wilde het zo echt mogelijk laten uitzien en wilde dus echt klappen krijgen.



Een van de meest overtuigende scènes is echter maar behoorlijk kort, maar dit maakt het niet minder indrukwekkend. Wanneer Jim Gordon wordt gepromoveerd tot Commisioner, beginnen alle politieagenten voor hem te klappen.

Improvisatie
De Joker, die net 'gevangen' is genomen, begint ook te klappen in zijn cel. Dit stond niet in het script, maar Ledger kwam zelf met dit idee. Regisseur Christopher Nolan vond dit zo goed bij het personage passen dat het in de film bleef zitten.



Dat is niet de enige keer wanneer Ledger een scène improviseerde. Wanneer de explosie van het ziekenhuis niet meteen afgaat, draait de Joker zich gefrustreerd om. Ook dit was niet gepland, maar bleef eveneens in de blockbuster zitten.

NieuwsFilm

meest populair