Beroemde Amerikaanse schrijvers, waaronder George R.R. Martin, klagen ChatGPT aan

Beroemde Amerikaanse schrijvers, waaronder George R.R. Martin, klagen ChatGPT aan

De OpenAI zou gebruik maken van hun teksten zonder dat ze daarvoor betaald krijgen.

Vandaag de dag kent bijna iedereen ChatGPT wel. Sommige mensen vinden het een handige uitvinding, anderen zijn er behoorlijk tegen. Er zijn nu zelfs 17 Amerikaanse schrijvers die de makers van ChatGPT aanklagen.

ChatGPT gebruikt artificiële intelligentie om teksten te schrijven die eruitzien alsof ze door een mens geschreven zijn. Daarvoor baseert het zich op bestaande teksten. De website maakt ook gebruik van teksten van beroemde schrijvers, maar zij vinden dit maar niks.

Aanklacht
Beroemde schrijvers, waaronder John Grisham (o.a. bekend van The Firm) en George R.R. Martin (Game of Thrones), beschuldigen de OpenAI ervan hun boeken te gebruiken om de chatrobot te trainen. Hier worden ze echter niet vergoed voor.

Er werden al eerder rechtszaken aangespannen tegen ChatGPT, maar dit is wel de grootste zaak tot nu toe. De Authors Guild noemt het een perfect voorbeeld van hoe artificiële intelligentie het harde werk van de aangesloten auteurs steelt zonder hen daarvoor te compenseren.

Problemen
Het zou best wel kunnen dat dit verhaal een staartje gaat krijgen. In Hollywood vindt er op dit moment een grote staking plaats. Zo zijn schrijvers bang dat zij vervangen zullen worden door AI.



Het is een van de redenen dat leden van de Screen Actors Guild, de vakbond van scenaristen in de VS, al maandenlang staken. Ze eisen duidelijke afspraken van de filmstudio's rond het gebruik van AI.

NieuwsFilm

meest populair