Martin Scorsese: "Ik kan misschien nog maar één film maken"

De 80-jarige filmmaker kijkt uitgebreid terug op zijn carrière en heeft een klein beetje spijt van het maken van één film.


Martin Scorsese, de Amerikaanse cinemakoning van Italiaanse afkomst, lijkt een onuitputtelijke bron van films te zijn, maar door zijn hoge leeftijd is het vrij evident dat hij niet veel nieuwe projecten meer kan aannemen en binnenkort wellicht zal moeten aftreden.

In het Amerikaanse magazine GQ deed Scorsese onlangs een diepte-interview waarin hij terugblikte op zijn carrière en naar de toekomst keek. Hij sprak onder andere (wéér) zijn ongenoegen uit over de hedendaagse blockbusters/Marvel-films (klik hier voor het artikel).

Spijt en zijn laatste film
Scorsese liet weten dat hij, achteraf gezien, één film beter niet had kunnen doen: Shutter Island. Dit was zijn laatste 'studiofilm' en achteraf had hij zich liever gefocust op meer essentiële vertellingen: "Ik had waarschijnlijk gelijk door moeten gaan met Silence."

Ook liet hij weten dat, omdat het hem drie tot vier jaar kost om een film te maken, hij misschien nog maar één of twee films in zich heeft: "Als ik gewoon de energie kon verzamelen, als God het wil, om er nog een paar te maken, nog één misschien, en dat is alles, oké? Dat is voor zover ik ben gekomen. Je gaat door tot je niet meer kunt."

Eén-na-laatste film (?)
In ieder geval heeft Scorsese in zijn lange carrière meer dan genoeg prachtige films die stuk voor stuk tijdloos zijn en herkijkbaar zijn. Daarnaast is er natuurlijk nog zijn nieuwe film, een brute western met Robert De Niro én Leonardo DiCaprio, die we vanaf volgende maand op het grote scherm kunnen aanschouwen.


Killers of the Flower Moon is vanaf 19 oktober te zien in de Nederlandse bioscopen.

NieuwsFilm

meest populair