Vermiste historische Oscar wordt na tientallen jaren eindelijk vervangen

Vermiste historische Oscar wordt na tientallen jaren eindelijk vervangen

De Oscar voor 'Gone with the Wind' verdween op mysterieuze wijze.

Maar liefst 80 jaar na haar historische overwinning wordt de Oscar van actrice Hattie McDaniel eindelijk vervangen. Zij schonk de plaquette aan de Howard University bij haar overlijden in 1952. Daar werd het tentoongesteld in de toneelafdeling, tot het in de laten jaren 1960 op mysterieuze wijze verdween.

In 1940 kreeg McDaniel een plaquette i.p.v. een gouden beeldje voor haar bijrol in Gone With the Wind. Dit was de standaardprocedure voor bijrolacteurs tot 1946. Hoewel de Oscarbeeldjes een hogere materiële waarde hebben, zijn de plaquettes buitengewoon zeldzaam.

Eerste zwarte winnares
Opmerkelijk genoeg was Hattie McDaniel de eerste zwarte persoon die werd genomineerd en een Academy Award won. Daarna duurde het meer dan een halve eeuw totdat de volgende zwarte vrouw, Whoopie Goldberg, in 1991 weer een Oscar kreeg voor haar rol in Ghost.

Tijdens haar bijzondere carrière schitterde McDaniel in bijna 300 films. De video van de speech waarin ze de overwinning omschreef "als een van de gelukkigste momenten in mijn leven", zal getoond worden naast de nieuwe Oscar in de Howard University.

Gone With the Wind
Gone With the Wind uit 1939 is een van de grote films uit de klassieke filmgeschiedenis. De meeslepende boekverfilming hield lange tijd het record voor grootste Oscarwinst met 10 beeldjes. Het jaar 1939 werd mede dankzij Gone With the Wind als ultieme jaar van Hollywood's gouden tijd gezien.



NieuwsFilm

meest populair