Veel Nederlandse speelfilms, maar bijna alles "blijft achter bij andere landen"

Veel Nederlandse speelfilms, maar bijna alles "blijft achter bij andere landen"

Ondanks dat er in Nederland veel films gemaakt worden weten de films nauwelijks een internationaal publiek te bereiken.

De Nederlandse filmindustrie is één van de grootste binnen Europa, maar de vele Nederlandse films weten nauwelijks een internationaal publiek te bereiken. Volgens het Nederlands Filmfonds worden er in Nederland te veel films gemaakt, waardoor de focus niet meer op de kwaliteit van de films ligt.

In Nederland werden tussen 2010 en 2022 487 speelfilms geproduceerd. Veel meer dan onze Europese buren zoals België, Denemarken en Zweden. Maar in tegenstelling tot die landen weten Nederlandse films geen internationaal publiek te bereiken, spelen ze nauwelijks op filmfestivals en winnen de films geen prijzen.

Onderzoek
Het Nederlandse Filmfonds schakelde onderzoeksbureau Olsberg SPI in om de Nederlandse filmprestaties te vergelijken met die van vergelijkbare landen. Het onderzoeksbureau concludeerde dat andere landen het op bijna alle vlakken beter doen dan Nederland.

Nederlandse films worden nooit bekroond op internationale filmfestivals, worden niet genomineerd voor belangrijke filmprijzen, en de films die buiten Nederland te zien zijn weten nauwelijks bezoekers te trekken.

Nederlands Filmfonds
"Het is geen enorme verrassing, maar wel een wake-up call", aldus interim-directeur Sandra Den Hamer van het Nederlands Filmfonds. "We voelden al langer aan dat we in Nederland achterblijven bij andere landen."



Vooral Denemarken en België doen het in Europa stukken beter. Er worden in die landen veel minder films gemaakt, maar de films doen het internationaal een stuk beter, winnen belangrijke filmprijzen en zijn vaker te zien op internationale festivals.

Meer geld voor minder films
"We moeten de komende jaren scherper gaan kiezen, waarbij we meer geld aan minder films gaan geven. We moeten filmmakers meer creatieve en financiële ruimte geven om met meer aandacht aan hun film te kunnen werken," aldus Den Hamer.

"Er is veel kwaliteit in Nederlandse films, maar ze weten geen publiek te vinden. Filmmakers moeten eerder bedenken voor welk publiek ze een film maken, zodat ze de film daarna goed kunnen wegzetten." Het Nederlands Filmfonds wil de komende jaren meer gaan werken aan de positionering en zichtbaarheid van de Nederlandse films.

Sweet Dreams
Op het Nederlands Filmfestival ging vorige week de film Sweet Dreams in première. De film is genomineerd voor 8 gouden kalveren en is geselecteerd door de European Film Awards voor beste Europese film. Maar of het publiek de film in de bioscopen weet te vinden is maar de vraag. Den Hamer: "Goede films draaien vaak niet in veel bioscopen, of niet op goede tijdstippen. We moeten daarover in gesprek. Onze films verdienen beter."

NieuwsFilm

meest populair