De knagende vraag na 'Prisoners': het lot van Hugh Jackman's personage

De knagende vraag na 'Prisoners': het lot van Hugh Jackman's personage

Kunnen we erachter komen of Dover het nu wel of niet redt?

Denis Villeneuve is de regisseur van veel gevierde films. Helaas zullen we nog even moeten wachten op Dune: Part Two, maar er is genoeg moois dat we opnieuw kunnen kijken, zoals Prisoners. De grote vraag over dit pareltje is: hoe eindigt deze film nu precies?

In 2013 wist Villeneuve weer eens hoge ogen te gooien met de ijzersterke thriller/drama Prisoners, waarin de hoofdrollen zijn weggelegd voor Hugh Jackman en Jake Gyllenhaal. Ook Viola Davis, Paul Dano, Maria Bello, Terrence Howard en David Dastmalchian zijn in de film te zien.

Verhaal
Prisoners volgt Keller Dover (Jackman), wiens dochter en haar beste vriendin worden ontvoerd. Als het de politie niet lukt om hen te vinden, neemt hij het heft in eigen handen. Tijdens zijn zoektocht komt hij lijnrecht tegenover detective Loki (Gyllenhaal) te staan, die de zaak koste wat het kost op wil lossen.

Dover begint dus zijn eigen onderzoek en komt sneller achter de waarheid dan Loki en het politiekorps. Helaas loopt dit wel niet zo heel goed voor hem af. Zijn dochter redt het dan wel, maar hoe zit het met Dover zelf, die voor dood wordt achtergelaten?

Vraagteken
Ondanks het feit dat Prisoners overal goed scoort, vinden sommige filmfanaten het frustrerend dat we geen echt antwoord krijgen op de vraag of Dover op het einde nu wel of niet gered wordt, maar gelukkig lijkt een alternatieve einde antwoord hierop te geven.



Villeneuve had namelijk een ander einde opgenomen, waarin Loki Dover vindt in de put onder de wagen. De regisseur had dit opgenomen als de studio niet voor zijn originele einde wilde gaan, maar dit was dus niet nodig. Wel toont dit aan dat Loki Dover redt.

Meer
Dat niet alleen. Tijdens de allerlaatste seconden van de film, wanneer Loki Dover meerdere keren op zijn fluitje hoort blazen, kijkt hij richting de auto waar onder Dover gevangen zit. Dit geeft aan dat de detective weet waar het geluid vandaan komt.



De schrijver van het script, Aaron Guzikowski, gaf al eerder min of meer antwoord op deze vraag: "Ik kan zelf genieten van het open einde. Je weet eigenlijk wel wat er gaat gebeuren, maar ik vind het wel goed dat je denkt dat Dover het misschien wel niet zal redden om welke reden dan ook".

NieuwsFilm

meest populair