Oscar-waanzin: onbegrijpelijk dat 'de beste film aller tijden' geen enkel beeldje won

Oscar-waanzin: onbegrijpelijk dat 'de beste film aller tijden' geen enkel beeldje won

Het was wel een jaar dat er bijna alleen maar topfilms uitkwamen.

Leonardo DiCaprio-fans waren door het dolle heen toen de geliefde acteur eindelijk zijn eerste Oscar won voor The Revenant nadat hij talloze keren werd genomineerd. Toch zijn er nog wel meer verbazingwekkende Oscar-verhalen. Dit is waarschijnlijk een van de meest frappante.

Elke filmfanaat kent natuurlijk wel The Shawshank Redemption. In 1994 bracht regisseur Frank Darabont deze film uit, die gebaseerd is op de gelijknamige roman van de wereldberoemde Stephen King.

Cijfers
The Shawshank Redemption wordt vaak de beste film aller tijden genoemd en staat op de IMDb top 250 filmlijst dan ook altijd op nummer 1. Toen deze uitkwam werd gedacht dat de film meerdere Oscars zou winnen, al helemaal toen deze voor 7 verschillende categorieën genomineerd werd.

The Shawshank Redemption maakte kans op de felbegeerde gouden beeldjes in iets mindere bekende categorieën, maar ook op de echte grote prijzen zoals beste film, beste regisseur en beste acteur.

Teleurstellend
De avond liep echter behoorlijk teleurstellend af voor Darabont en zijn team, want zij gingen allemaal met lege handen naar huis. Er moet wel bij gezegd worden dat de competitie dat jaar moordend was. Forrest Gump was uiteindelijk de grote winnaar, maar andere films mochten er ook zijn.



Zo waren de nodige andere topfilms in 1994/1995 uitgekomen, zoals o.a. ook Pulp Fiction, Four Weddings and a Funeral, Quiz Show, Red, Little Women, Legends of the Fall én The Madness of King George, om er maar een paar te noemen.

De reden
Sommige mensen beweren dat The Shawshank Redemption niks won vanwege de 1994 Violent Crime Control and Law Enforcement Act. Deze nieuwe wet leidde tot enorm veel arrestaties.



Dat niet alleen. De nieuwe wet kreeg veel steun van de media, die strengere straffen voor criminelen een goed idee vonden. The Shawshank Redemption laat juist zien dat gevangenen ook maar menselijk zijn, iets waar de nodige kijkers destijds moeite mee hadden.

Flop
Dit zou ook een van de redenen kunnen zijn waarom de film aan de box-office flopte. De blockbuster kostte 25 miljoen dollar om te maken maar bracht nog niet eens 74 miljoen dollar op. Een groot verschil met bijvoorbeeld Forrest Gump, die dan misschien wel 55 miljoen dollar kost maar maar liefst meer dan 678 miljoen dollar verdiende.



Uiteindelijk heeft The Shawshank Redemption de tand des tijds wel overleefd. De film verslaat alle concurrentie in de top IMDB films en de kans lijkt klein dat deze ooit van zijn troon zal worden gestoten.

NieuwsFilm

meest populair